Política

Milers d'opositors assetgen el palau presidencial egipci

Mursi abandona l'edifici oficial quan la policia comença a dispersar manifestants amb gasos lacrimògens

La judicatura anuncia el seu boicot a la supervisió del referèndum constitucional

Desenes de milers de manifestants van rodejar ahir a la tarda el palau presidencial d'Egipte en un nou acte de protesta contra el cap d'estat, Mohammed Mursi. Els manifestants reclamaven la derogació tant del decret firmat per Mursi atribuint-se més poders com del referèndum de l'esborrany constitucional i exigien obrir un període de diàleg nacional. Mursi abandonava el palau presidencial poc després d'iniciar-se la protesta provocant un allau de rumors, però el ministre d'Interior, Gamaal El-Din, mirava d'aclarir que ho havia fet en l'horari previst després d'atendre unes reunions. Els crits de “marxa, marxa” que es van popularitzar contra el dictador Mubàrak eren cada cop més presents, ara contra el president membre dels Germans Musulmans. El Front d'Unitat Nacional, encapçalat pel diplomàtic Mohammed el Baradei i format arran d'aquesta darrera crisi, va fer crides a última hora per acampar davant del palau fins aconseguir els objectius plantejats.

Petits enfrontaments es van produir entre policia i manifestants quan les forces de seguretat van llançar bombes de gas lacrimògens per repel·lir l'intent d'un petit grup de creuar la barrera de filat que impedia l'accés al palau presidencial. L'acció va provocar disset ferits. Arreu del país es van reproduir manifestacions semblants en contra de les darreres controvertides decisions del president. En algunes poblacions s'enregistraven nous enfrontaments violents entre partidaris i detractors de Mursi. Una setmana i mitja després d'haver-se anunciat el polèmic decret presidencial que concentra poders en la figura de Mursi, la tensió política i la ruptura social continuen sent palpables. Amb una absència destacada de les negociacions, les forces seculars van estudiant la possibilitat de boicotejar el referèndum constitucional previst pel 15 de desembre que ve si el president Mursi no fa marxa enrere en les seves últimes i polèmiques decisions. La gran majoria de forces islamistes donen suport al president en un escenari polític clarament polaritzat.

La judicatura, per la seva banda, continua plantant cara. Després de fer una consulta interna, el Club de Jutges, l'organització judicial més representativa del país, va anunciar ahir la seva decisió, per majoria aclaparadora dels seus membres, de boicotejar la supervisió del referèndum constitucional. Els Germans Musulmans, però, diuen que estan tranquils i comptar amb les 10.000 persones que necessiten per supervisar la votació. El Consell General del Poder Judicial s'hauria mostrat disposat a supervisar el procés, segons va afirmar ahir un representant de la germandat.

A la confrontació dels jutges s'hi afegien els periodistes, que ahir van iniciar una vaga contra l'esborrany constitucional. Dotze diaris privats de la premsa escrita van decidir no sortir al carrer per denunciar el que consideren un atac als drets i les llibertats de premsa. Avui s'espera que diverses cadenes de televisió secundin la vaga amb una apagada de les seves emissions.

LA XIFRA

90
per cent
dels jutges donen suport al boicot a la supervisió en el referèndum constitucional del 15 de desembre.

LES FRASES

Els Germans Musulmans van pactar amb l'antic règim el repartiment d'escons al Parlament
Sameh Ashour
president del col·legi d'advocats d'egipte
Aquest és un missatge clar al dictador: la revolució té capacitat de fer-lo fora, senyor Mursi
Alaa El-Aswany
ESCRIPTOR, autor de ‘L'Edifici Iacoubian'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.