Política

No, ministre

Rebuig unànime als plans de Wert per convertir el català en matèria optativa

Rigau planta el ministre i el govern no descarta la insubmissió per defensar l'actual model amb el suport d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP

L'esborrany de llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOCME) impulsat pel ministre José Ignacio Wert, i que amenaça amb convertir la llengua catalana en una assignatura optativa, ha obert un nou front de conseqüències imprevisibles entre el govern català i l'espanyol. L'executiu en funcions de la Generalitat es va mostrar ahir disposat a portar la llei al Tribunal Constitucional per invasió de competències en cas que finalment s'aprovi. I tant la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, com el portaveu, Francesc Homs, van expressar la seva ferma intenció de “fer prevaler” el contingut de la llei d'educació de Catalunya (LEC) aprovada pel Parlament, la qual cosa seria un gest d'insubmissió, malgrat que tots dos van evitar utilitzar aquest terme. L'objectiu és defensar un model, el de la immersió lingüística, que l'executiu considera “intocable”, tal com va comunicar Rigau al mateix ministre en la reunió de la Conferència Sectorial d'Educació celebrada a la tarda a Madrid, i que la consellera va abandonar sense ni tan sols entrar a discutir una proposta que considera “inadmissible”, per molt que Wert la suavitzés a última hora convertint el català en matèria avaluable. Amb la flegma que el caracteritza, al final de la trobada el ministre d'Educació es va mostrar sorprès pel rebombori causat per una proposta que, segons va afirmar, planteja el mateix que defensen el Constitucional i el Suprem i que vol convertir el castellà en llengua vehicular a les escoles. Avui, el govern de la Generalitat donarà continuïtat a la seva plantada i no enviarà el secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, a la Conferència General de Política Universitària convocada des del ministeri.

Front comú i cimera

Malgrat estar en funcions, el govern no està sol en la resposta contra aquesta ofensiva. Artur Mas va convocar una cimera que es farà la setmana vinent per visualitzar l'ampli suport dels partits a l'actual model educatiu. ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP ja van expressar la seva total disposició a integrar-se en aquest front comú, en el qual no hi seran ni el PP ni de Ciutadans, les úniques veus favorables a la proposta del ministre Wert que es van sentir ahir des de Catalunya.

La comunitat educativa es va afegir a un rebuig força evident a les xarxes socials i que aviat podria materialitzar-se al carrer en forma d'accions reivindicatives contra un projecte que certifica que el distanciament entre Catalunya i l'Estat espanyol no para de créixer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.