Política

ERC obre la porta a entrar al govern en el futur

Junqueras posa com a condicions polítiques socials i econòmiques més justes i que es garanteixi el referèndum

Assegura que els republicans no han exigit que CiU trenqui els pactes amb el PP, ja que això és “una qüestió de lògica”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat aquest dimecres l'opció dels republicans de mantenir-se a l'oposició i garantir l'estabilitat parlamentària des de fora del govern. Tot i això, no ha descartat entrar al govern si es canvien les polítiques socials i econòmiques i es garanteix el referèndum.

Després de reunir-se amb el secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, Junqueras ha explicat que els republicans volen concentrar ara “tots els seus esforços en el “doble objectiu” de garantir un “referèndum” sobiranista i unes “polítiques socials i econòmiques més justes i eficaces”.

Això no obstant, ha precisat que si es compleixen aquestes dues condicions, no descarten “altres opcions” com, per exemple, formar part de l'executiu.

En les negociacions que els republicans estan mantenint amb CiU, són precisament el referèndum i les polítiques econòmiques i socials les dues grans qüestions, segons l'ACN.

D'altra banda, Junqueras ha negat que Esquerra hagi exigit el trencament dels pactes entre CiU i PP com a condició per negociar la governabilitat del país. Segons ell, es tracta d'una qüestió de lògica, ja que un partit que defensa la creació d'un estat propi no pot continuar pactant amb aquells que neguen el dret a decidir dels catalans. “A ells mateixos se'ls hi hauria de caure la cara de vergonya si mantenen els pactes amb aquells que no volen que Catalunya tingui futur”, ha opinat.

El president d'ERC ha afirmat durant la roda de premsa posterior a la trobada que la voluntat del seu partit serà la de fer de pont entre el futur executiu de CiU i els agents econòmics i socials. De fet, la implicació de sindicats, patronal, i d'altres actors socials és imprescindible pels republicans tant pel que fa a la configuració de les polítiques necessàries per sortir de la crisi com per la convocatòria d'un referèndum d'independència.

De la seva banda, Álvarez a assenyalat que, “a diferència del que ha passat els darrers anys”, els sindicats confien en què l'executiu compti amb ells abans de tirar endavant qüestions rellevants durant la legislatura que està a punt de començar.

El secretari general de la UGT a Catalunya ha insistit en la defensa del dret a decidir, tant pel que fa a la independència de Catalunya, com a les polítiques d'ingressos i despeses de la Generalitat. Álvarez ha anunciat que un cop es configuri el nou govern, els sindicats i la Plataforma Prou Retallades tornaran a reclamar la convocatòria d'una consulta perquè els ciutadans de Catalunya es posicionin sobre les retallades.

Una consulta que Junqueras no veu necessària sempre que es garanteixi el referèndum d'independència. Per al líder d'ERC, les dues consultes són “de facto” la mateixa, perquè les retallades estan causades per l'escanyament del govern espanyol a l'economia catalana. La clau, segons Junqueras, està en demostrar que el futur executiu català no té capacitat de decisió sobre les retallades a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.