Política

CiU i ERC estudien trencar si cal els límits de dèficit per salvar l'estat del benestar

Els contactes “van bé” i els partits es plantegen desobeir l'Estat si un canvi de fiscalitat no és suficient

Junqueras no descarta entrar al govern en un futur

El compliment imperatiu dels objectius de dèficit no serà un inconvenient perquè CiU i ERC trobin una fórmula de govern estable per als propers anys. Així ho va apuntar ahir la secretària general republicana, Marta Rovira, que va admetre que el possible incompliment dels límits fixats per l'Estat –un 0,7% l'any vinent– està ara mateix “sobre la taula” en les converses encetades, al costat d'altres punts com una nova orientació tributària. “Si veiem que realment hi ha tanta tensió que les propostes d'ERC per revertir la fiscalitat no són suficients, llavors potser caldrà plantejar si els objectius de dèficit són inamovibles i si la Generalitat té l'opció de no poder-los respectar en aquesta legislatura”, indicava Rovira. De fet, el president Mas no podia assegurar dilluns que el govern compleixi l'1,5% que té fixat enguany, i ja avisava que, si l'Estat no relaxa els objectius, veu molt difícil fer-ho el 2013 (quan s'ha estimat en uns 4.000 milions l'estalvi extra que caldrà) sense que afecti “greument” l'estat del benestar.

La reorientació cap a polítiques econòmiques i socials més “justes i eficaces”, junt amb la convocatòria d'una consulta sobiranista “com abans millor”, són precisament els dos eixos que ha plantejat ERC per entrar en un pacte de legislatura amb CiU i que centren una negociació que fins ara s'ha fixat més en les línies polítiques generals que no pas en un pressupost concret o una investidura el suport a la qual ERC ja dóna per fet. Rovira, en tot cas, assegurava ahir que les converses “van bé” perquè “preval el sentit de país”, i destacava el “clima de bona predisposició” existent. Tan bo, de fet, que el president republicà, Oriol Junqueras, no descartava ahir l'opció d'entrar en un futur al govern, si bé reiterava l'aposta ara per ara de mantenir-se a l'oposició.

En tot cas, per evitar “esclavitzar-se” amb dates, els republicans seguiran negociant amb discreció sense posar terminis, perquè “el més important és el contingut de l'acord”. De fet, tan poca pressa tenen que no descarten seguir parlant un cop ja constituït el Parlament, i fins i tot investit Mas.

Reunions amb UGT i l'AMI

La intenció d'ERC, en paral·lel, és buscar complicitats més enllà, que veuen “imprescindibles” per al seu doble objectiu. Per exemple, les d'agents socials i econòmics, amb qui Junqueras s'oferia ahir a fer de pont amb el nou govern de CiU, després d'una trobada amb la UGT de Catalunya. El sindicat, que confia que se'ls tingui més en compte a partir d'ara, planteja una consulta també sobre les retallades, si bé ERC no la veu necessària perquè, al cap i a la fi, el govern català ara “no hi té capacitat de decisió”.

Rovira, pel seu cantó, exhibia bona sintonia amb l'Associació de Municipis per la Independència després d'una trobada al Parlament. Sense entrar a valorar quina és la millor, l'AMI constatava que hi ha “múltiples fórmules possibles per tenir un govern i un president forts”, com demana. Rovira hi coincidia en la visió estratègica. Ara ha de concretar-la.

Esteve, obert al PSC o ERC a la Diputació de Barcelona

Tot i el procés de “reflexió” anunciat la vigília per CDC, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va assegurar ahir al matí a Europa Press que seguirien “intactes” els pactes amb el PP a l'ens. A la tarda, però, a Catalunya Informació, va confirmar que també ha iniciat la reflexió, i va obrir la porta a pactes alternatius amb el PSC o ERC. El candidat socialista, Pere Navarro, de fet, ja es va mostrar disposat a parlar-ne. Entretant, Alícia Sánchez-Camacho (PP) va acusar CiU de voler tornar “al pacte del Tinell i al notari”, i va lamentar que se'ls vulgui excloure de pactes que tenen “eficàcia i durada”. Ella ho va atribuir a una CiU “debilitada i presonera d'ERC”, si bé Junqueras va negar que hagi condicionat les converses al trencament. Això sí, el troba “de lògica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.