Política

Mursi convida al diàleg entre amenaces a l'oposició egípcia

El president ataca els manifestants, manté l'agenda i només es mostra disposat a revisar un article del polèmic decret que li atorga més poders

Els tancs protegeixen el palau presidencial després d'una nit de xocs mortals

El president egipci, Muhammad Mursi, va mirar ahir d'obrir la porta al diàleg. En un discurs televisat, va convidar l'oposició a reunir-se demà per trobar una sortida a la crisi provocada pel decret presidencial que concentra poders en la seva figura. Mursi, però, només va obrir la porta a retirar l'article 6 del citat decret, un dels més insubstancials i que parla de la protecció dels objectius de la revolució, i es va mostrar determinat a mantenir el referèndum constitucional en la seva data prevista, el pròxim 15 de desembre. Però Mursi es va mostrar també altament amenaçador. Va utilitzar el llenguatge propi de l'antic règim parlant de mans i agendes ocultes per desestabilitzar el govern i va acusar les forces polítiques de finançar els manifestants per provocar els aldarulls. “Qui utilitza el decret constitucional per provocar violència ho pagarà i serà castigat”, va advertir.

Els tancs van tornar als carrers d'Egipte, aquest cop per protegir el palau del president Mursi després dels violents enfrontaments de dimecres. La guàrdia republicana va desplegar als voltants del palau presidencial del Caire diversos tancs i barreres protectores de filat per evitar el rebrot dels enfrontaments.

La tensió continuava sent palpable després que la baralla entre partidaris i detractors del president s'allargués fins a ben entrada la mitjanit de dimecres a dijous. Segons recomptes del Ministeri de Sanitat va deixar 700 ferits i 6 morts. Tots dos fronts es van acusar de l'ús d'armes de foc i van reivindicar els seus màrtirs. Els detractors de Mursi es van tornar a reunir a les portes del palau presidencial, tot i les ordres militars d'evacuar la zona.

Les marxes en rebuig del decret presidencial i de l'anunci del referèndum constitucional es van repetir arreu del país. A diverses províncies va tornar a haver-hi aldarulls i assalts a seus dels Germans Musulmans. Els enfrontaments van esclatar ahir també a les portes de la casa natal de Mursi a Zagazig, al delta del Nil, on l'actuació policial va provocar desenes de ferits.

Després de la dimissió, dimecres passat, de quatre assessors del president –que ja només té al costat membres del seu propi partit–, ahir va anunciar la seva dimissió i la voluntat d'apartar-se de la vida política Rafiq Habib, l'únic líder copte dels Germans Musulmans i assessor del president. Essam el-Amir, president de la televisió pública estatal, també va fer pública la seva dimissió a causa, segons va afirmar, de “la manera de dirigir el país”.

No van ser els únics anuncis de rebuig a les decisions del president. Cent vint-i-sis diplomàtics egipcis van anunciar també ahir que es negaven a supervisar el referèndum constitucional a les legacions egípcies a l'estranger.

LA XIFRA

6
morts
i 700 ferits es van registrar en els violents enfrontaments de la nit de dimecres a dijous a Egipte.

LA FRASE

La minoria ha d'escoltar l'opinió de la majoria... És que no consisteix en això la democràcia?
Muhammad Mursi
PRESIDENT D'EGIPTE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.