Política

Junqueras demana a CiU que li accepti consellers afins

Els republicans alerten que la negociació trontolla per la data de la consulta però la federació nacionalista ho nega

ERC ha introduït un nou punt en la complexa negociació amb CiU per tancar un acord d'estabilitat per a la governació: poder suggerir possibles consellers a Artur Mas. El líder republicà, Oriol Junqueras, vol proposar noms que tinguin “un perfil adequat a les noves polítiques que volem realitzar” –és a dir, per promoure la consulta d'autodeterminació– tot i que continua sense voler entrar al govern. ERC, de moment, només “suggerirà” perfils i no els posa com a condició sine qua non per a l'acord.

“Esperem que el futur president serà sensible a suggeriments que vinguin d'Esquerra sobre possibles consellers independents que, pel seu prestigi personal i professional, puguin fer una bona aportació”, va reconèixer Junqueras, en una entrevista a l'agència Efe. Fins i tot, l'actual líder d'ERC va insistir que no cal que siguin membres d'ERC i va atrevir-se a esmentar noms com ara els dels eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV-EUiA), ja que “són persones que han demostrat tenir una gran capacitat per defensar els interessos del país en l'àmbit europeu”.

Junqueras, que també va ser eurodiputat, va denunciar que les dificultats per convocar en breu una consulta no són “un problema jurídic, sinó polític”. Justament fonts d'ERC pròximes a les converses afirmen que l'acord amb CiU podria trontollar perquè els convergents no volen fixar ara per ara una data per la consulta sobre la independència. Tot i això, fonts de la negociació de CiU ho desmentien rotundament. Els d'Artur Mas s'han compromès de moment a convocar-la durant la legislatura que comença.

La qüestió econòmica serà una altra de les principals claus de volta de l'estira-i-arronsa per travar un acord d'estabilitat amb una previsió de dos o quatre anys. ERC també demana que l'esforç del pròxim executiu per estalviar un mínim de 4.000 milions d'euros i ajustar-se així a l'objectiu de dèficit, sigui possible per mitjà d'un increment d'ingressos. En el paquet de propostes dels republicans, hi ha la recuperació de l'impost de successions i la creació de taxes sobre les centrals nuclears i el gravamen a les grans superfícies comercials. CiU es va mostrar oberta a avaluar-ho de bon començament de la negociació.

Qui va protestar ahir contra la direcció actual d'ERC va ser Josep-Lluís Carod-Rovira. L'exlíder republicà es mostra molt crític amb la idea de Junqueras de mantenir-se a l'oposició i alhora tancar pactes amb CiU en qüestions fonamentals. Per això, Carod-Rovira, que es va negar a pactar amb CiU el 2003 i el 2006 per entendre's amb el PSC i ICV-EUiA, ara defensa un “govern de concentració” amb l'objectiu de realitzar la consulta sobre l'autodeterminació en els propers dos anys. La qüestió, segons el seu parer, és que no s'entén que “es pugui arribar a acords [amb CiU] en temes essencials com ara la investidura d'Artur Mas i els pressupostos i, al mateix temps, liderar l'oposició” contra CiU i les retallades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.