Política

Torramadé no dimiteix però delega la presidència

Cedeix el càrrec al vicepresident Miquel Noguer

També s'aparta de la presidència d'UDC

Se sent sotmès “a una cacera major” per “una lluita de poder”

“Vull donar llibertat àmplia a qui haurà de fer de president”
“Confio en el funcionament de la justícia i vull que tot s'acabi”

Jaume Torramadé es va apartar temporalment de la presidència de la Diputació ahir i va delegar les seves funcions en el vicepresident segon, el convergent Miquel Noguer. Torramadé, que ahir també va cedir la presidència de la intercomarcal d'UDC, va explicar que ho feia per la “pressió mediàtica” que està rebent arran de les denúncies creuades amb l'expresidenta local d'UDC a Salt, Minerva Amador. També va reiterar que “no es considera responsable d'allò de què se l'acusa”, però que pren aquesta decisió per donar “llibertat àmplia” a qui ocuparà la presidència a partir d'ara. El seu substitut serà el vicepresident segon i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i no Xavier Soy, vicepresident primer, al qual, en principi, li pertocaria. Torramadé va fer pública la seva decisió ahir a la tarda, després d'una reunió de la junta de govern de la Diputació. També ho va aprofitar per desvincular l'assumpte de la polèmica de l'alcaldia de Salt i va reiterar que “aquest tema és entre dos militants”.

El d'ahir va ser un dia llarg per a Torremadé. Al matí, la portaveu d'UDC, Marta Llorens, va comunicar a Barcelona que el comitè de govern del partit havia acceptat “la petició de Jaume Torremadé d'apartar-se temporalment de la presidència de la intercomarcal”, i aquesta funció la farà la permanent del partit a Girona. A la tarda, Torramadé va fer públic que delegava la presidència de la Diputació. A la sortida de la institució, i després de la junta –llegiu peça–, Torremadé es va limitar a fer, davant dels mitjans, un resum del comunicat que pocs minuts després es va emetre des de l'Oficina de Comunicació i Protocol. En el comunicat, Torramadé diu que confia “en el funcionament de la justícia” i que desitja que “s'acabi aviat aquesta cacera major que s'ha convertit clarament en una lluita de poder sense embuts, en què les persones i els seus sentiments importen ben poc”.

La reacció de CDC

El president de CDC i portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila, va dir que feia dies que s'estava a l'expectativa de la decisió que prendria Torramadé. Vila va explicar que després de “reunions maratonianes” tots havien arribat a la mateixa conclusió: que calia que el president de la Diputació s'apartés temporalment del càrrec. “Pensàvem que el millor era que Torramadé es prengués uns dies per reflexionar i preparar la seva defensa.” Vila va destacar que la decisió de Jaume Torramadé era la millor solució per a la institució i que confiava que tot “acabés bé per a la mateixa Diputació i per a les persones afectades”. El president de CDC va explicar que aquesta era una solució que també compartien els dos grups a l'oposició, del PSC i ERC.

Calia que CiU i Torramadé prenguessin una decisió per preservar el bon nom de la Diputació
Lluís Sais
portaveu d'ERC a la diputació
Em sembla normal que ho faci mentre es porti a terme la comissió d'investigació
Pia Bosch
portaveu del PSC a LA DIPUTACIÓ
No entenem que plegui de la Diputació i no de l'Ajuntament; si afecta un lloc, afecta l'altre
Iolanda Pineda
EXalcaldessa de salt (PSC)

Miquel Noguer, el president temporal

J.Trillas

Miquel Noguer, alcalde de Banyoles i vicepresident segon de la Diputació, serà per delegació del mateix Jaume Torremadé l'home fort de la institució i president accidental. Noguer, responsable de l'àrea econòmica, és militant de CDC, però el nomenament deixa de banda un pes pesant dels convergents, Xavier Soy, que veu com la presidència de la Diputació se li escapa de les mans. Soy era l'any 2011 un dels ferms candidats a presidir la institució, però un pacte a alt nivell entre CDC i UDC va deixar la Diputació gironina a les mans dels democratacristians. CDC es va quedar la resta de diputacions catalanes.

El protagonisme que ara agafa Miquel Noguer a la Diputació deixa en un segon terme Soy. Cercles convergents consideren que Soy és víctima d'una maniobra de Torramadé per relegar-lo. Noguer, que ha tingut una tasca més aviat discreta al capdavant de la segona vicepresidència, eclipsada pel pes mediàtic de Torramadé, havia estat alcalde del seu poble, Mieres, del 1991 al 2006, i, a més, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, del 1998 al 2006. Del 2001 al 2006 va ser el president del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) i a les municipals del 2007 va ser elegit alcalde de Banyoles, càrrec que va revalidar el 2011.

Soy, polític de pes

Xavier Soy, que a la junta de govern d'ahir no va obrir boca, és una de les persones que van assistir al polèmic sopar del 8 de novembre i un dels signants de l'escrit en què regidors de CiU a Salt neguen els fets pels quals Minerva Amador ha denunciat el president de la Diputació.

Xavier Soy, militant de CDC i home fidel del president Pujol, ha estat un dels polítics convergents de pes a la demarcació de Girona. Una bona prova d'això són els càrrecs que ha assolit i que avalen el seu treball polític. A banda de l'alcaldia de Bescanó, que encara ostenta, entre el 1981 i el 1999 va ser delegat del govern de la Generalitat a Girona. Ha estat diputat al Parlament, vicepresident de la Diputació de Girona entre els anys 2001 i 2007, i diputat del 2007 al 2011. En aquest últim període, Torramadé era portaveu de CiU a la Diputació. Soy és, doncs, un gran coneixedor de la institució. En aquesta corporació també ha estat responsable d'Acció Territorial, president delegat de Semega i del Consorci de les Vies Verdes. Ara és vicepresident primer sota el mandat de Jaume Torramadé.

“Si la pregunta és oportuna, la contestaré”

De portes enfora, la reunió de la junta de govern de la Diputació, que va durar poc més de deu minuts, es va fer en un ambient d'unitat, però de portes endins va ser tensa i d'escassa complicitat amb Torramadé. Cap dels presents va voler fer cap comentari, tret del mateix Torremadé i de Pere Vila, portaveu de CiU a la Diputació i president de CDC, a la sortida de la junta. Inicialment, la junta l'havia convocada el mateix Jaume Torramadé, com a president de la institució, amb l'ordre del dia centrat en la discussió del pressupost. Poca estona es va debatre el pressupost. El president es va limitar a demanar l'aprovació de l'acta. Després, i un cop tancat aquest tràmit, Torramadé va demanar al secretari de la corporació que marxés perquè no hi havia cap més tema a tractar. A partir d'aleshores, Torramadé es va limitar a llegir en veu alta el comunicat que, poc després, es va emetre des de l'Oficina de Comunicació i Protocol, tot i que el responsable d'aquesta àrea, Josep Maria Amargant, és de vacances.

El text que va llegir Torramadé no és exactament el mateix que posteriorment es va difondre perquè encara no hi figurava el nom de la persona en la qual ha delegat finalment la presidència, el vicepresident segon i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. Després de la lectura, Torramadé va demanar als presents si tenien cap pregunta, tot advertint: “Si em sembla que la pregunta és oportuna, la contestaré.” El silenci va ser absolut i la reunió es va donar per acabada sense cap més comentari.

Un parèntesi previst per la llei

La delegació de funcions en la presidència d'una Diputació està regulada per la llei de règim de bases local, que preveu la delegació de les funcions del president. En principi, la delegació es fa al vicepresident primer, però aquesta és sempre una decisió que correspon al president de la corporació, que pot fer-la extensiva a la resta de membres de la junta de govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.