Política

“Les relacions amb el País Valencià milloraran quan Catalunya siga independent”

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, assegura que els valencians trobaran un “estat sobirà amic” col·laborador

Considera que el PP valencià ha entrat en un estat de “fatiga” que pot facilitar l'alternança política

Defén la presumpció d'innocència d'Artur Mar i acusa l'Estat d'actuar amb impunitat

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha analitzat l'actualitat de la política catalana i valenciana durant la presentació a la premsa del seu llibre “La passió italiana”, premi Andròmina de Narrativa en la 41 edició dels Premis Octubre.

L'actual director de la càtedra de diversitat social de la Universitat Pompeu Fabra, s'ha mostrat esperançat pel que apunten les últimes enquestes: l'eixida del PP del govern valencià. “El País Valencià després de molts anys de govern del PP ha entrat en una fase de fatiga. Sembla que la gent s'ha adonat que sota la façana d'obres faraòniques s'amagava un món de corrupció i incompetència”, ha subratllat.

Carod-Rovira ha valorat la possibilitat d'una alternança política “la màxima expressió de la cultura democràtica” que vindria amb un possible tripartit entre PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida. “Amb l'alternança la llengua i la cultura no han de patir i estar alerta com ara i tindran la normalitat que ara tampoc no tenen”, ha expressat.

Anticatalanisme

L'exlíder d'Esquerra Republicana s'ha mostrat contundent en les seues reflexions sobre els efectes que l'anticatalanisme ha tingut sobre les relacions entre Catalunya i el País Valencià. “No té sentit que dos territoris pròxims en tots els àmbits no col·laboren i que s'alimenten odis sols per interés electoral”, ha emfatitzat. Carod-Rovira ha acusat el PP valencià de mirar ols cap a Madrid “on mai se'ls ha fet cas”. “És inexplicable que el PP no haja aconseguit fer prioritari el corredor mediterrani, que és bàsic per als interessos d'ambdós territoris. Pensem que les nostres exportacions representen una tercera part de tot l'Estat”, ha argumentat.

Bons veïns

L'independentista ha insistit en aquest aspecte quan ha opinat sobre els efectes que tindria la independència de Catalunya sobre el País Valencià. “Quan Catalunya siga independent, el que tindrà el País Valencià serà un estat sobirà amic, amb la mateixa llengua i cultura, amb la mateixa estructura econòmica i amb un neguit exportador idèntic”, ha indicat. “Per tant les relacions –ha reiterat– seran millor del que han sigut al llarg de la història. Serà un tracte de bons veïns. A més amb una novetat, i és el fet que la llengua tindrà o oblidem que la llengua tindrà un estatus internacional, serà una llengua oficial a la Unió Europea. Sols hi ha la necessitat i les ganes de col·laborar que es vulguen. A més el País Valencià, territori exportador per definició, tots els productes que vagen a Europa hauran de passar per Catalunya”.

Això no obstant, Carod ha matisat que les relacions milloraran si el 2015 hi ha un canvi d'inquilins a la Generalitat Valenciana. “Les relacions millorarien amb aquells que mai han alçat la bandera de l'anticatalanisme”, ha dit per a seguidament advertir que l'espanyolisme pot ser un entrebanc en aquestes futures relacions. “L'espanyolisme s'ha distingit sempre per la força i no per la intel·ligència”, ha reblat.

Artur Mas

L'exconseller en cap de la Generalitat també s'ha pronunciat sobre les informacions que es van publicar en plena campanya electora a Catalunya que asseguraven que el president Artur Mas posseïa un compte bancari a Suïssa. “Si el president de Catalunya diu que és mentida jo m'ho crec. És miserable la impunitat de l'Estat espanyol quan menteix perquè veu que algú fa trontollar l'estructura territorial”, ha criticat recordant que ell va ser objecte de la mateixa “estratègia” el 2004.

“Es tracta de les maniobres miserables de certa premsa espanyola que es mou sempre pel mateix patró quan a la política catalana apareix algú amb un lideratge diferenciat en clau sobiranista. S'armen de mentides, infàmies i difamació per enfonsar-lo”, ha considerat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.