Política

Segon manifest de pressió del sector catalanista del PSC

Signat pels exconsellers Geli i Castells i l'alcalde Àngel Ros, reclama que el partit es posi al costat de la majoria parlamentària favorable al dret a decidir

Volen endegar una aliança progressista

Per la reconstrucció de l'esquerra a Catalunya és el segon manifest que avui presentarà el sector anomenat catalanista del PSC, que des de fa mesos pugna perquè el partit trenqui la dependència del PSOE i aposti fermament pel dret a decidir. Aquest segon manifest agafa el relleu del text que l'octubre passat i sota el títol Una esquerra catalana, forta i majoritària, per una Catalunya constituent van signar militants i simpatitzants del partit encapçalats per dirigents com ara els exconsellers Antoni Castells i Marina Geli; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; l'eurodiputada Maria Badia, i la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. El primer text va rebre unes 300 adhesions que ara es volen ampliar.

El text incideix en la defensa de la convocatòria d'un referèndum per mitjà de la negociació amb l'Estat i amb l'objectiu “d'una celebració inexcusable d'una consulta vinculant”. “I que sumi tota la força de la pluralitat catalanista al Parlament”, hi afegeix. El col·lectiu assenyala que aquesta vegada “no serveixen fugues unilaterals ni cap endavant ni cap endarrere”, ja que consideren que aquest és “el mandat del poble”.

Balanç del 25-N

Els resultats obtinguts pel PSC en aquestes últimes eleccions han atiat la redacció d'aquest segon manifest i encara més quan, segons assenyalen els seus impulsors, els comicis han demostrat el que ja indicava aquest col·lectiu a l'octubre. “Ara més que mai cal la reconstrucció d'una esquerra catalana”, i encara més quan el 25-N ha representat “la confirmació del vertiginós declivi del PSC”. “Ha perdut la condició d'alternativa de govern”, la qual cosa, per aquest col·lectiu, “ha donat lloc a un buit polític extraordinari i també a una estesa sensació d'orfandat en la majoria social progressista que hi ha a Catalunya i molt especialment entre els socialistes”, resa el text. En vista dels resultats electorals, el col·lectiu demana emprendre “la reconstrucció” del projecte polític “que va fundar Joan Reventós i que va dur al capdamunt Pasqual Maragall”.

Ampliar la base de l'esquerra catalana sense renunciar a les sigles del PSC és una altra de les fites que es proposa el col·lectiu, que es va donar a conèixer en les Trobades Ciutadanes organitzades a la seu de la UGT del juliol passat. Per aquest motiu, aquestes reunions es mantindran estables en l'agenda i al gener celebraran una altra trobada oberta al públic dedicada a l'economia.

Ros contradiu Navarro

El contingut del manifest també es donarà a conèixer diumenge vinent en el transcurs del consell nacional del PSC, que, entre altres punts, ha de ratificar una declaració política aprovada dilluns per la direcció en què es proposa la constitució d'un govern d'unitat nacional presidit preferiblement per un diputat de CiU que no sigui el president en funcions, Artur Mas. Una proposta que ahir va contradir l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que considera que és precisament Mas qui té més legitimat per liderar l'executiu. “És el partit més votat, amb més diputats” i li correspon “la iniciativa del govern”, va dir ahir en un dinar de Nadal amb els periodistes celebrat a Lleida. D'altra banda, ahir el PSC va nomenar, Maurici Lucena, número dos de la candidatura, portaveu del grup parlamentari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.