Política

Avenç de CiU i ERC per aclarir la data de la consulta

La federació rebaixa les reticències inicials per concretar-ne el termini

Esquerra presenta un document jurídic perquè es faci el 2014

En espera d'un cara a cara definitiu entre Artur Mas i Oriol Junqueras que segelli l'acord de governabilitat, els equips de CiU i ERC avancen en les converses. Després d'una reunió, ahir, de la comissió que tracta els terminis i la concreció del procés, fonts de la negociació constataven que la federació ha rebaixat les seves reticències inicials a fixar una data per a la consulta. Esquerra va presentar a CiU un document jurídic per convocar la consulta l'octubre del 2014. Els convergents es comprometen a parlar-ne. Arran de les dificultats per ajustar un pressupost que exigeix una retallada de 4.000 milions, els republicans han situat ja la data del referèndum com a principal cavall de batalla.

L'acord, així, s'albira pròxim, tot i que els equips negociadors tenen reunions previstes, almenys, fins dissabte a la tarda. Segons fonts de CiU i d'ERC, la comissió que aborda el pressupost, que es va trobar dilluns, té acordada una reunió posterior als consells nacionals que celebraran, al matí, CDC i ERC. Això faria improbable, a ulls d'algunes fonts de la negociació, que l'acord es pugui avançar abans del mateix dissabte, però el desenvolupament de les converses acabarà determinant com es deslloriga i escenifica el pacte, amb la previsió que el Parlament es constitueixi la setmana vinent i Artur Mas sigui investit president abans de Nadal.

Duran rebutja fixar data

Tot i els avenços, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va rebutjar ahir que la federació accepti una data per a l'exercici del dret a l'autodeterminació. “El que s'ha de fer és buscar el marc legal que empari la consulta i, quan tinguem el marc legal, fer la consulta”, va assenyalar en declaracions a Antena 3. CiU i ERC combreguen amb la necessitat de delimitar els períodes de negociació amb Madrid per intentar que es faci un referèndum emparat per la legalitat espanyola, i per a l'aprovació de la llei catalana de consultes, en què s'emmarcaria la votació en cas que Madrid s'hi oposés. Si el govern espanyol impugnés la norma al Tribunal Constitucional i en demanés la suspensió, s'obriria la fase d'internacionalització del conflicte i la recerca d'empara en la legalitat internacional.

El líder dels socialcristians també va negar que ell sigui un “destorb” per al pacte entre CiU i ERC. En un intent de furgar en les diferències dels convergents i els socialcristians, el primer secretari del PSC ha enviat una carta a Duran per parlar del govern d'unitat que planteja ara Pere Navarro. Duran està disposat a parlar-ne sempre que el president sigui Mas.

L'Associació de Municipis per la Independència també hi va dir la seva sobre el procés. El seu president, Josep Maria Vila d'Abadal, no troba malament que CiU i ERC tanquin una data per a la consulta i no la facin pública. Coincideix, per tant, amb l'Assemblea Nacional Catalana. De fet, l'AMI es va reunir ahir amb ICV-EUiA i la CUP. Les dues formacions van demanar a CiU i ERC que no monopolitzin els acords sobre l'exercici del dret a decidir i s'obrin a parlar-ne amb la resta de forces partidàries de la consulta.

El grup de CiU es prepara

Davant la proximitat de la constitució del nou Parlament, el grup de CiU es va reunir ahir per primera vegada per preparar els aspectes funcionals de la legislatura, en què haurà de salvar les votacions amb dotze diputats menys que en l'anterior. En la trobada, que va coincidir amb la reunió del govern, van faltar els futurs diputats que també integren l'executiu de Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.