Política

CiU i ERC podrien evitar posar una data clara a la consulta

Les dues forces assumirien l'horitzó del 2014 per al referèndum, però la redacció final no l'especificaria

CiU i ERC ultimen l'acord de governabilitat, que està molt avançat, segons fonts de la negociació. Els “serrells” que es mantenen per tancar, però, tenen a veure amb la convocatòria del referèndum sobiranista en la legislatura que ve. Esquerra continua sostenint que s'ha de situar no més enllà del 2014 i la federació nacionalista, tot i que assumiria l'horitzó, recelaria de comprometre's-hi per escrit. I menys amb una data concreta. Algunes fonts es remetien ahir a un “esborrany compartit” acordat entre les dues parts que situaria “abans del 2015” la consulta, però CiU rebutjava que fos definitiu.

Les dues bandes coincidien, però, que els darrers dies les converses han evolucionat, i mantenien la previsió que el Parlament es pugui constituir la setmana vinent i que Artur Mas pugui ser investit abans de Nadal. Des d'Esquerra collaven perquè el pacte final reculli literalment “el compromís ferm” de celebrar la consulta i que aquest, en cap cas, s'expressi en verbs en condicional.

Mentre que es dóna per fet que la comissió per a la convocatòria d'un referèndum es tancarà en breu, l'altra, que treballa sobre el pressupost i la fiscalitat, continua la negociació. Fonts republicanes admetien avenços en matèria de fiscalitat, però ho veien més encallat quant a les polítiques socials.

Sobre la taula hi ha l'impost de patrimoni, el que gravarà l'energia nuclear i els altres que els republicans han proposat per fer-los repercutir en les entitats bancàries. A hores d'ara, es dóna pràcticament per feta la recuperació de l'impost de successions per a les grans fortunes.

Fins que no es tanquin les dues comissions, però, l'acord de governabilitat entre CiU i ERC no se segellarà. I no es descarta que l'empenta final s'acabi donant amb una segona trobada entre el president en funcions, Artur Mas, i el líder dels republicans, Oriol Junqueras.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.