Política

Dat i per beneir

trobada Mas i Junqueras es reuneixen avui per segellar el pacte de governabilitat cambra El president en funcions signa el decret perquè el Parlament es formi dilluns

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va rubricar ahir el decret per convocar la constitució del Parlament per dilluns vinent, dia 17, que es publicarà avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Serà aquesta tarda també quan Mas i Oriol Junqueras es reuniran per donar l'empenta definitiva al pacte de governabilitat entre CiU i ERC, que les dues forces ultimaven ahir.

L'acord, segons van confirmar fonts de la negociació, estava pràcticament tancat, però encara es mantenien algunes diferències sobre la data de la consulta que, previsiblement, es desencallaran en la trobada al màxim nivell d'avui. Esquerra insistia que en la redacció final hi ha de constar la data del referèndum. Els republicans ja no demanen que hi figuri el dia concret, però sí que es fixi un període –posaven d'exemple l'any 2014– que comprometi a la celebració de la consulta en un termini determinat. I treballen amb l'horitzó de dos anys.

Els republicans, que fins dimecres no haurien rebut un text en què la federació es comprometés literalment a convocar-la –parlaven de desenvolupar la llei de consultes–, consideren que si se'ls ha de veure com a coresponsables de la política de retallades, com a mínim s'ha de tenir clar fins quan. Des d'Esquerra es mostraven un pèl molestos perquè Mas hagués signat el decret per constituir el Parlament abans de tancar l'acord definitivament.

CiU insisteix que posar blanc sobre negre en la data és un encotillament innecessari. Reconeixent que el pacte estava “molt avançat”, el secretari general de Convergència, Oriol Pujol, admetia, al matí, la càrrega simbòlica d'una consulta per al 2014, però considerava que l'important no és tant la data com que, quan es convoqui, es guanyi. “Un calendari et limita i t'obliga. Més important és que abans s'hagi fet tot el treball previ”, afirmava el número dos de Convergència en una entrevista a Canal Català. “Seria maco que es pogués celebrar un referèndum el 2014, però això no vol dir que ho tinguem acordat”, insistia Pujol, que admetia l'escull de la data com un dels serrells encara pendents de negociar.

La comissió de la consulta hauria tancat els treballs i la de pressupost i fiscalitat també estaria encarrilada. CiU i ERC haurien pactat recuperar l'impost de successions per a les rendes més altes i també hi hauria consens sobre la resta de propostes dels republicans, com ara la que gravaria les nuclears, un impost sobre pisos buits o l'eurovinyeta. Tot plegat suposaria 1.000 milions més de recaptació.

No hi hauria acord, però, sobre l'impost per a les entitats bancàries, que la federació veu de difícil aplicació.

El calendari

Després del previsible impuls final que Mas i Junqueras donaran al pacte, està previst que demà els consells nacionals de Convergència, Esquerra i també el d'Unió ratifiquin l'acord. A CDC i ERC s'hi va sumar ahir UDC, que va convocar el màxim òrgan entre congressos atès el probable tancament del pacte entre les forces.

Un cop dilluns es constitueixi –a partir de les onze del matí– el Parlament de la desena legislatura, el calendari continuaria, amb la tanda de consultes que la presidenta de la cambra, que es dóna per fet que serà de nou Núria de Gispert, obrirà amb totes les forces per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. I, amb tota probabilitat, dijous i divendres (20 i 21) es farà el ple per tornar a investir Mas. L'ara president en funcions necessita la majoria absoluta i, per tant, el suport d'Esquerra per ser designat en primera volta, un suport que té gairebé assegurat, ja que Junqueras ha dit diverses vegades que els seus no posaran pals a les rodes en el ple d'investidura.

Seguint el calendari, Mas podria prendre possessió del càrrec la vigília de Nadal (el 24). Aquell dilluns farà tot just dos anys que va fer el traspàs de poders amb el seu predecessor, José Montilla. Es preveu que Mas constitueixi el nou govern l'última setmana de l'any, a partir del dia 27, obviant com fa dos anys el 28 perquè és el dia dels Sants Innocents.

La mesa

Pel que fa a la constitució del Parlament, ningú discuteix que De Gispert sigui al capdavant. I ahir fonts coneixedores de les converses recollides per l'agència Efe ja apuntaven que les vicepresidències primera i segona serien per a CiU i ERC i que les ocuparien Lluís Corominas –que repetiria– i Anna Simó, mentre que les secretaries es repartirien entre el PSC, el PP i ICV-EUiA. Els socialistes tenen previst situar el seu exportaveu parlamentari i exportaveu del partit, Miquel Iceta, a la mesa del Parlament, en un càrrec que, en la legislatura passada, va ocupar Montserrat Tura. Els ecosocialistes estudien situar-hi Lorena Vicioso o David Companyon (tots dos d'EUiA), i el PP, Pere Calbó.

El que m'atreveixo a dir és que seria bonic que es pogués celebrar el referèndum el 2014
Oriol Pujol
secretari general de cdc
Un calendari et limita i t'obliga. Més important és que abans s'hagi fet tot el treball previ

La meitat, poc o gens satisfets

El 46% dels catalans es mostren poc o gens satisfets amb el resultat dels comicis del 25-N, mentre que el 63% es declaren sorpresos amb el veredicte de les urnes, segons un sondeig elaborat per Ipsos després de les eleccions. L'enquesta, feta pública, indica també que el 51% dels catalans consideren que no ha valgut la pena avançar les eleccions catalanes. L'estudi, efectuat entre el 30 de novembre i el 4 de desembre sobre una mostra de 800 catalans majors d'edat, apunta que, per gairebé la meitat dels participants (48,7%), el guanyador dels comicis ha estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, seguit de lluny d'Artur Mas (20,5%) i del líder de Ciutadans, Albert Rivera (12,5%) El sondeig indica que el 66% estan a favor d'un referèndum en el marc constitucional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.