Política

Rigau i Wert es mantenen enrocats sobre el model

La consellera trasllada al ministre el mandat de la cimera catalana de no acceptar la nova llei espanyola

En una reunió a Madrid de més de dues hores rubriquen unes posicions antagòniques

“Diàleg, sí; negociació, no.” Irene Rigau va traslladar ahir a José Ignacio Wert el mandat de la cimera de partits convocada el dia anterior pel president Artur Mas de no cedir ni una engruna en la defensa de l'escola catalana. Tot i detectar-se una millora de les formes, el fons no ha canviat: el ministre d'Educació manté fil per randa el seu objectiu de liquidar el sistema d'immersió i d'adjudicar-se el gros de les competències d'ensenyament, una invasió que Rigau subratllava que resulta inacceptable.

Després que la setmana anterior la consellera s'hagués aixecat de la reunió sectorial davant la negativa de Wert de retirar l'esborrany que modifica de cap a peus el model lingüístic, la consellera d'Ensenyament tornava ahir a Madrid per reunir-se durant més de dues hores amb la secretària d'Estat Montserrat Gomendio, en una trobada a la qual a darrera hora s'hi va afegir el ministre. La principal conclusió és que les posicions dels uns i els altres es mantenen enrocades. Ni el govern català ni l'espanyol no tenen intenció d'afluixar. Això sí, entremig, les dues bandes van poder exposar “de forma serena i seriosa” els raonaments jurídics, tècnics i polítics de per què s'ha de mantenir l'actual model educatiu o de per què cal enderrocar-lo.

Les discrepàncies “són molt profundes”, sentenciava la consellera a l'inici de la roda de premsa feta a la seu de la Generalitat a Madrid, situada a pocs metres del ministeri on Wert també corroborava que no hi havia hagut “cap aproximació”. Això sí, insistia a subratllar que el diàleg es mantindrà obert per intentar arribar a un acord. La base d'aquesta negociació és, en tot cas, acceptar els seus postulats. Ara per ara, doncs, només hi ha un objectiu compartit: que els alumnes acabin el cicle educatiu amb el domini del català i el castellà i que se superin les elevades xifres de fracàs escolar. Però Rigau, traslladant el convenciment del conjunt de les forces catalanes, excepte el PP i Ciutadans, discrepa profundament en les fórmules impositives i invasives que promou el govern espanyol a través de la futura modificació de la llei estatal sobre educació.

Informes jurídics

De cara als propers dies, els dos governs s'han instat a seguir intercanviant-se informes jurídics per avalar cadascuna de les tesis. Els de Catalunya van en la línia de demostrar l'existència d'una invasió competencial per convertir la Generalitat en simple executora de les ordres de l'Estat en matèria educativa, i la ruptura del model d'escola en català –que asseguren que està avalat pel TC– per forçar el bilingüisme, amb l'amenaça que si no s'aplica la fórmula s'hauran de pagar centres privats a pares que exigeixen que el castellà sigui vehicular. Al marge de reiterar l'exigència que es retirin les referències lingüístiques i competencials, Rigau va avançar que dimecres vinent sí que participarà en la reunió amb tots els territoris per continuar discutint la reforma, però per deixar clara la seva posició contrària a les intencions de Wert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.