Política

El govern acusa l'Estat de “sabotejar” els comptes

Mas-Colell denuncia que Rajoy posa entrebancs al compliment del dèficit amb el recurs contra l'euro per recepta al TC

Sáenz de Santamaría avisa que no es podrà continuar cobrant si la justícia hi està en contra

Entrebanc rere entrebanc per impedir que Catalunya pugui complir l'objectiu de dèficit. Així ho veu el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que incideix a destacar que al darrere dels recursos al Tribunal Constitucional contra l'euro per recepta i contra les taxes judicials anunciats ahir pel govern espanyol hi ha un intent de “sabotatge” per acabar de fer desquadrar la caixa. “Això va de negar-nos recursos, no de constitucionalitats”, replicava davant la decisió de l'executiu espanyol d'impugnar els gravàmens catalans.

Segons Mas-Colell, amb aquesta decisió de Mariano Rajoy la Generalitat perdrà 140 milions d'euros el 2013, i això complica força uns objectius econòmics “extremadament difícils” imposats des de Brussel·les i amb un repartiment “esbiaixat” per part del govern del PP. Pel conseller, doncs, el recurs d'inconstitucionalitat és una evidència més dels moviments que darrerament ha anat fent l'executiu espanyol per torpedinar l'acció de la Generalitat. A banda d'això, també va qualificar de “populista” que s'addueixi discriminació i s'al·leguin raons “d'equitat” –que els catalans paguin més pels medicaments que la resta de ciutadans de l'Estat– quan és el govern que ha decidit retallar les pensions.

Abans de la materialització del recurs, el conseller de Salut, Boi Ruiz, defensava el “valor sanitari” de l'euro per recepta no només pels ingressos, sinó també per la seva capacitat de dissuadir l'usuari i, en aquest sentit, apostava per mantenir-lo el 2013, malgrat que ERC pressioni per eliminar-lo. La seva reflexió, en tot cas, va ser interpretada com un desafiament per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la qual va aprofitar per avisar la Generalitat que, si el TC suspèn cautelarment la mesura, continuar recaptant l'euro no només implicaria un desacatament a la justícia, sinó que hauria de donar explicacions als ciutadans de per què els exigeix una quantitat per cada medicament quan sap que no ho pot fer.

LA FRASE

Prenent mesures com aquestes, Rajoy no té autoritat moral per exigir el compliment del dèficit
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia

Madrid ha decidit rebel·lar-se

La materialització de l'amenaça de l'Estat a Catalunya per eliminar l'euro per recepta no és motiu suficient perquè el govern de la comunitat de Madrid no segueixi el camí que va emprendre la Generalitat quan va decidir cobrar pels medicaments. Tot i assegurar entendre l'actitud de Mariano Rajoy, executiu d'Ignacio González –també del PP– està decidit a aplicar la mateixa recepta que Artur Mas i així ho confirmava ahir el conseller de Sanitat, Javier Fernández-Lasquetty, poc abans que Sáenz de Santamaría fes públic el recurs. La vicepresidenta, en tot cas, el va avisar que la resposta de l'Estat també serà anar al TC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.