Política

Maragall constitueix la seva alternativa d'esquerres

El partit Nova Esquerra Catalana, presidit per l'exdirigent del PSC, vol presentar-se a les municipals

NE Cat és l'abreviació de Nova Esquerra Catalana, el partit impulsat per l'exconseller i històric del PSC Ernest Maragall, que, ahir, es va constituir formalment en una assemblea extraordinària a Sitges. Es tracta d'un partit catalanista, amb vocació europea, que s'inspira en els valors del socialisme democràtic i que és partidari del dret d'autodeterminació. “Som una de les esquerres i volem arribar a ser l'esquerra”, va proclamar Maragall explicitant la voluntat d'esdevenir el pal de paller del progressisme.

L'exconseller ja va anunciar a l'octubre que deixava el PSC per crear el nou partit, del qual ahir va ser elegit president amb una candidatura única que va ser escollida per la gran majoria de les 400 persones presents. Entre ells hi havia l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que volia donar suport al seu germà.

Tot i accedir a la presidència, l'exconseller socialista ja va alertar que preveu deixar-la d'aquí a sis mesos, que només s'hi estarà per engegar la formació. Un partit que va apuntar que aspira “a compartir més que a competir”, i que té previst estrenar-se a les urnes en les properes eleccions municipals.

Durant la sessió constitutiva, es van aprovar els estatuts de la formació, que fixen que els candidats han de ser elegits a través de primàries obertes, limita els mandats dels càrrecs públics –a un màxim de dos mandats consecutius– i obliga els aspirants del partit a fer declaració de béns abans i després del seu nomenament.

A més de les normes, també es va presentar el Compromís de Sitges, un text fundacional de NE Cat que gira sobre tres eixos: sobirania de Catalunya, economia i regeneració democràtica. El text apunta que la manifestació de la Diada Nacional va suposar “el salt qualitatiu més important dels últims trenta anys”, i va servir per constatar que hi ha una majoria social i parlamentària molt diversa però suficient per avançar cap a un estat propi. NE Cat aspira a entrar de ple en el debat sobre una Catalunya independent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.