Política

Fil a l'agulla pel dret a decidir

Data de la consulta a banda, CiU i ERC estan d'acord amb el full de ruta del 2013, que passa per una declaració de sobirania del Parlament i l'aprovació de la llei de consultes

Crearan un consell per a la transició nacional

Que no hi hagi hagut encara entesa sobre si cal posar o no data a la consulta en el pacte d'estabilitat entre CiU i ERC no vol dir que les negociacions no hagin avançat en el terreny nacional. Entre les propostes en què ja hi ha un acord, així, destaca la creació d'un consell català per a la transició nacional, un nou organisme de participació i assessorament al govern, sense dotació econòmica, que estaria integrat pels partits polítics favorables al dret a decidir, i que també estaria obert a la participació d'entitats culturals, socials i econòmiques. El seu objectiu bàsic, tal com explicaven ahir els republicans, seria “treballar el com i el quan” del procés, sobretot en els preparatius necessaris per la consulta. La proposta no hauria de tenir problemes per implicar els altres partits compromesos, ja que, de fet, entroncaria perfectament, per exemple, amb la que va fer divendres ICV, en el sentit de posar en marxa una comissió permanent amb fins molt similars durant els dos primers mesos del 2013, entre el govern i els grups parlamentaris.

En el que ja també estan d'acord CiU i ERC és en el full de ruta que caldria seguir des d'ara fins a final del 2013 per posar fil a l'agulla a la consulta, el qual passaria d'entrada per una declaració de sobirania del poble de Catalunya que hauria de fer el Parlament ja en el primer ple ordinari de la nova legislatura, previsiblement al gener. Fonts dels republicans donaven molta importància, ahir, a aquest pas, que veuen imprescindible, perquè suposaria que, a través del seu òrgan suprem, Catalunya es reconeix com a subjecte polític, davant de l'Estat espanyol però també de la comunitat internacional, i s'atorga així la legitimitat necessària per iniciar el procés per poder decidir el seu futur.

En el ple següent a final de gener s'hauria de reprendre la tramitació de la llei de consultes, el marc legal català en què es vol impulsar la votació, a partir dels treballs iniciats en l'anterior legislatura, per tal que pugui ser aprovada enguany. En paral·lel, i al llarg del primer semestre del 2013, el govern hauria de formalitzar la petició per obrir negociacions amb el de l'Estat per plantejar la possibilitat de fer un referèndum dins del marc legal espanyol, una pura formalitat en el fons, ja que CiU i ERC són conscients que aquí s'entrarà de seguida en via morta.

La darrera idea en què coincideixen és què el 31 de desembre del 2013 s'han d'haver treballat tots els aspectes jurídics i institucionals necessaris per convocar una consulta “en qualsevol moment” a partir de llavors. És aquí on s'encallen fins ara les converses, ja que ERC voldria seguir negociant per definir un segon full de ruta a partir de la convocatòria de la consulta que contemplés un calendari amb les respostes a activar tenint en compte tots els escenaris possibles, bàsicament les accions que per frenar-la pugui mirar d'emprendre l'Estat espanyol. ERC ho té tot estudiat, però CiU de moment no fa càbales tan enllà. Però encara resta tot obert.

Sense presses.
Duran va dir ahir que UDC “desitja” i està “compromesa” en la convocatòria d'una consulta, i que li interessa “molt el debat i la data”, però no té clar que es pugui fer el 2014, com vol ERC, i evitaria fixar un calendari.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.