Política

Mas no vol ser investit sense pacte

El líder de CiU sospesa ajornar el ple d'investidura

El termini legal permet que es convoqui fins al 3 de gener

Francesc Homs i Marta Rovira reprenen les converses amb un dinar

Duran remarca que no és responsable del desacord


Artur Mas sospesa ajornar la investidura per intentar tancar abans el pacte amb ERC. Si cal, està disposat a exhaurir el termini legal i retardar-la fins al 3 de gener. Després del fracàs de la reunió de divendres amb Oriol Junqueras, la desconfiança pesa més que abans en les files nacionalistes i republicanes. Les dues forces, malgrat tot, estan decidides a perseverar en l'intent i ja han tornat a encarrilar les converses per forjar un consens sobre el principal objecte de discòrdia: l'establiment de la data de la consulta un cop traçat el camí jurídic per arribar-hi durant el 2013. Quant al pressupost, CiU ha acceptat el gros de les mesures fiscals proposades pels republicans i les dues formacions han consensuat els mecanismes de seguiment i d'avaluació de l'acord. Mas i Junqueras van sortir ahir dels consells nacionals de CDC, UDC i ERC amb l'aval dels grups dirigents per continuar treballant per l'acord, més difícil d'assolir del que s'entreveia inicialment.

El líder de CiU ja té garantit a hores d'ara el suport dels republicans en la votació de la investidura, però abans que el nou Parlament el ratifiqui en el càrrec prefereix deixar ben lligat el pacte. Per aquesta raó, el ple d'investidura, previst inicialment per als pròxims dijous i divendres, es podria ajornar tècnicament fins al 3 i 4 de gener. Demà es constituirà el nou hemicicle i començarà a córrer el termini legal per a la investidura, que és de deu dies hàbils. ERC comptava a seguir negociant amb CiU amb Mas ja investit, fins i tot durant els primers mesos de la legislatura, però el president en funcions demana més garanties d'estabilitat.

La federació i els republicans van reprendre ahir mateix les reunions. Els encarregats d'enfilar novament les converses van ser Francesc Homs i Marta Rovira, que, segons fonts de la negociació, es van trobar al migdia. No obstant això, l'entesa continuava després de tot, “encallada”. ERC està disposada a acceptar una consulta més enllà del 2014 si tanca amb CiU un full de ruta que prevegi els escenaris que podrien entorpir-ne la convocatòria, com ara la impugnació de la llei de consultes al Tribunal Constitucional o una hipotètica suspensió de l'autonomia. És precisament per aquestes incerteses que la federació es resisteix a fixar-ne la data i insisteix que el més important és celebrar-la amb garanties perquè guanyi el “sí”.

“Aquest procés no té marxa enrere”, insistia el secretari general de CDC, Oriol Pujol, en el conclave convergent. Durant la seva intervenció a porta tancada, Artur Mas va refermar el seu compromís amb la convocatòria de la consulta, el principal projecte nacional amb què es va presentar a les eleccions. Està disposat a tirar-la endavant, va dir, encara que no obtingui d'ERC l'estabilitat que hauria de facilitar-ne la celebració. Junqueras va constatar que la consulta no es pot fer sense CiU i es va mostrar disposat a parlar-ne “tant de temps com calgui”.

Pujol va fer una crida a la calma, parafrasejant el ja cèlebre keep calm aliat, després que dirigents sobretot d'ERC airegessin a Twitter el seu recel per la suposada influència de Josep Antoni Duran i Lleida sobre Mas per alentir el procés independentista. “Estem molt observats però hem de saber explicar que la política no es fa amb 140 caràcters”, va etzibar.

En el consell nacional dels socialcristians, Duran va negar ser el responsable del desacord. “És fals, mentida, jo no en tinc la responsabilitat”, va assegurar, i va constatar que havia convocat de manera extraordinària el màxim òrgan de decisió del partit entre congressos per ratificar el pacte ara ajornat. Els consellers nacionals socialcristians van validar els documents de la negociació de CiU i ERC amb un 80,9% dels vots i van delegar al comitè de govern el vistiplau definitiu de l'acord.

Duran insisteix que no s'ha de fixar data per a la consulta dins dels quatre anys de la legislatura i discrepa d'algunes de les mesures fiscals proposades pels republicans. “No volem una càrrega que afecti les classes mitjanes”, va remarcar Duran, preocupat perquè algunes mesures impositives que proposa ERC hi poden suposar un impacte. Fins i tot aventurava que si no es pot formalitzar un pacte amb ERC, caldria garantir l'estabilitat “dialogant setmana a setmana”. “I buscant una alternativa que d'entrada no tindríem”, va afegir. Res, doncs, de tornar a convocar eleccions. A més, el líder d'Unió va demanar que “no es vulgui furgar més” en les diferències entre CDC i UDC i va negar que n'hi hagi. Oriol Pujol va remarcar que els socis de federació actuen com una “pinya”. El compromís per la consulta, diu, és “inequívoc”.

Volem un compromís explícit al voltant de la consulta, al voltant del com i del quan s'ha de fer
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Si no hi ha pacte amb ERC [...], hem d'intentar garantir l'estabilitat dialogant setmana a setmana
Josep A. Duran i Lleida
president d'udc
Continuarem negociant amb el ‘keep calm'. L'acord és possible i Catalunya el necessita
Oriol Pujol
SECRETARI GENERAL DE CDC
No passarà res si ens n'anem al gener del 2015 perquè tenim unes circumstàncies per explicar-ho
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

Seguiment de l'aliança CiU-ERC

Comitè permanent d'estabilitat

Per avaluar el seguiment dels acords i resoldre discrepàncies. Reunions regulars encapçalades pels presidents dels grups.

Comissió de coordinació parlamentària

Per fer el seguiment parlamentari dels acords. Reunions setmanals dels portaveus i portaveus adjunts dels grups parlamentaris i un representant del govern.

Grup de treball pressupostari

Avaluar l'execució pressupostària i els acords en aquest àmbit. Reunió mensual de responsables del Departament d'Economia i representants dels dos grups parlamentaris.

Grup de treball de la consulta

Per seguir l'evolució de la convocatòria. Reunions mensuals i quan s'estimin convenients.

Grups de treball
sectorial

Per consensuar mesures sectorials. Es reunirà amb la periodicitat que s'estimi oportuna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.