Política

Rajoy avisa Mas que els catalans no li perdonaran que generi més incertesa

El president espanyol insisteix a oferir diàleg i alerta que els ciutadans no li perdonaran la inestabilitat

Torres-Dulce blinda l'Estat davant una consulta

“Els ciutadans no perdonaran a ningú el fet que s'hagi endinsat en camins d'incertesa que no porten enlloc.” D'aquesta manera saludava el president espanyol, Mariano Rajoy, la constitució del Parlament sorgit de les eleccions del 25-N. Des de l'executiu del PP no es dissimula el malestar que provoquen els moviments entre CiU i ERC per tancar un pacte de govern i és per això que no deixen d'enviar missatges negatius sobre les conseqüències d'un acord que, segons subratllen, provocaria una tensió que els catalans no admetrien. Sobretot perquè la tesi de Rajoy és que les urnes van castigar la deriva sobiranista i que “ni a Catalunya ni a Espanya convenen polítiques que generin divisió, inestabilitat i inseguretat”.

Rajoy va fer aquestes declaracions en la reunió interparlamentària del PP celebrada ahir a Toledo per tal d'implicar els directius de partit en la defensa de la política econòmica i social que duu a terme l'executiu. El president, però, es va aturar en la política catalana per llançar tot tipus d'avisos i assenyalar quines són les línies vermelles que l'Estat no admetrà que es trepitgin: “Situar-se a la perifèria de la llei és allunyar-se del seny i de la moderació que necessita Catalunya”, sentenciava, després que un cop més hagués reclamat a Mas que lluiti contra la crisi en lloc de provocar problemes “artificials”.

En aquest camí, Rajoy va garantir a Mas que mantindrà la porta oberta al diàleg. Això sí, li va demanar que actuï com un polític “responsable” que sap fixar les prioritats del moment. A hores d'ara, el PP descarta donar suport a CiU en la investidura i només dubta si votar-hi en contra o abstenir-se en funció del discurs de Mas i, sobretot, si no prosperen bona part de les condicions d'ERC, indiquen fonts de La Moncloa, que afegeixen que en una situació tan crítica com l'actual només caldria que s'apliquessin les receptes fiscals dels republicans per acabar d'ensorrar l'economia catalana.

La Moncloa està explotant la pèrdua de suports de Mas per tal de reforçar la convicció que han aconseguit desactivar la pressió sobiranista. I fins i tot s'insinua que no creu que acabi forçant una consulta il·legal. Això sí, la prova que no les tenen totes és que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar ahir que la seva institució ha estudiat “tots els possibles escenaris” en el supòsit que CiU tiri endavant el referèndum i va reiterar que el dret a decidir “no té encaix constitucional”.

Aznar considera que un pacte CiU-ERC és “explosiu”

Cada dia que passa s'agrada més. I, sobretot, li agrada més posar deures al seu successor, Mariano Rajoy. Però si hi ha un assumpte amb el qual José María Aznar gaudeix opinant és Catalunya. En contra de l'actitud que està tenint l'actual inquilí de La Moncloa de menystenir els resultats del 25-N i demostrar que han guanyat la batalla moral a Mas, l'expresident espanyol, en una entrevista a TVE, va voler veure en els resultats tots els mals possibles i va qualificar d'“explosiu” un hipotètic pacte entre CiU i ERC. Va afegir, a més, que des del 25-N la situació “ha empitjorat” com a conseqüència de les converses que mantenen les dues formacions catalanes. La visió catastrofista d'Aznar arriba al punt d'alertar que el “xantatge inacceptable” dels catalans acabarà contagiant els bascos; suggereix, així, que el govern d'Iñigo Urkullu està vigilant com evoluciona la pugna catalana per tal de decidir si inicia el seu propi desafiament a l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.