Política

Acord tancat

Mas i Junqueras acorden aprovar una llei de consultes el 2013 i celebrar el referèndum el 2014, que només es podrà ajornar amb el vistiplau de les dues parts

Els dirigents de CiU i ERC s'han reunit al Palau de la Generalitat per ultimar el pacte que donarà estabilitat al nou govern

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han tancat l'acord que permetrà donar estabilitat al nou govern de CiU. Finalment, els dos dirigents han pactat aprovar una llei de consultes el 2013 i que el referèndum es faci al llarg del 2014 i amb una clàusula que inclou la possibilitat de fer una pròrroga de la data amb el vistiplau de les dues parts. A més, també han pactat formular una Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya en el primer ple ordinari de la desena legislatura.

L'acord es firmarà oficialment en un acte al Parlament aquest mateix dimecres a la una del migdia.

Junqueras ha confirmat el pacte -que els principals negociadors han batejat com el pacte de la llibertat-, poc abans de dos quarts de vuit del vespre quan ha sortit de la reunió al Palau de la Generalitat. “Hi ha un acord total pel que fa a l'àmbit de la consulta”, ha assegurat el líder d'ERC, tot afegint que només queda algun “serrell menor” que s'acabarà de perfilar aquest dimecres al matí, el mateix dia que se signarà. D'aquesta manera, Junqueras ha confirmat que el pacte per garantir un “govern estable i fort” ja és una realitat. A més, ha recordat que també els acords sobre el canvi en polítiques econòmiques s'ha fet evident aquest dimarts amb l'aprovació d'un impost sobre dipòsits bancaris, que ha qualificat de “primer senyal” d'aquesta entesa.

Precisament pel que fa a l'acord econòmic, CiU i ERC han acordat el paquet fiscal definitiu després de tancar els últims serrells de l'impost de successions. Segons han explicat fonts properes a la negociació, els partits han acordat que no es derogarà la llei que va aprovar CiU per pràcticament suprimir l'impost de successions, sinó que es farà una reforma per gravar les rendes més altes. Tot i que sigui una derogació, es deixarà el tribut en el mateix nivell en què el va situar el tripartit, amb la mateixa recaptació. El pacte inclou taxes per pisos buits, per emissions de diòxid de carboni i energia nuclear, entre d'altres. Tot sumarà uns 1.000 milions d'euros.

La sessió d'investidura, dijous a la tarda


Immediatament després de conèixer-se la notícia, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha convocat la Mesa i la Junta de Portaveus per convocar formalment la sessió d'investidura, que arrencarà dijous a la tarda amb el discurs d'Artur Mas i continuarà divendres, que és quan es farà la votació.

Annex sobre el procés de convocatòria de la consulta


L'acord entre CiU i ERC inclou un annex sobre el procés de convocatòria de la consulta sobre el futur de Catalunya que consta sis punts:

1.Formular una “Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya” en el primer Ple ordinari de la desena legislatura, que tingui per objecte fixar el compromís del Parlament amb l'exercici del dret de decidir del poble de Catalunya.

2.Aprovar la Llei de consultes a partir dels treballs iniciats en l'anterior legislatura. Impulsar l'inici de la tramitació parlamentària com a màxim a finals del mes de gener de 2013.

3.Obrir un procés de negociació i diàleg amb l'Estat espanyol per a l'exercici del dret de decidir que inclogui l'opció de convocar un referèndum. Compromís de formalitzar la petició dins del primer semestre del 2013

4.Crear el Consell Català per a la Transició Naciona.

5.CiU i ERC es comprometen a treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre de 2013 per estar en condicions, a partir d'aleshores, de convocar la consulta d'acord amb el marc legal que l'empari., dins el termini del següent any, amb l'excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà pactada almenys per les dues parts signatàries.

6.Convocar una consulta perquè el poble de Catalunya es pugui pronunciar sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un Estat en el marc europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.