Política

La salut de Chávez s'agreuja per una infecció respiratòria

L'executiu veneçolà assegura que el mandatari està “estable”

La presa de possessió es podria posposar

“La condició general del comandant president en aquest moment és d'estabilitat, després que li fos diagnosticada una infecció respiratòria, que l'equip mèdic va procedir immediatament a tractar i que ha estat controlada.” En poques línies, i després d'aclarir que l'emmalaltiment ha estat “normal”, ja que es tracta d'un pacient sotmès a “cirurgies complicades”, el govern de Veneçuela ha posat en evidència el deteriorament de la salut d'Hugo Chávez.

Ingressat a Cuba des de l'11 de desembre passat, on va ser intervingut del càncer que pateix, l'única informació oficial sobre la salut presidencial depèn del ministre de Comunicació, Ernesto Villegas, que dilluns a la nit va parlar per la cadena nacional de ràdio i televisió. Villegas es va remetre a un text llegit de quatre paràgrafs que acabava amb un sonor “Que visqui Chávez”. “L'equip mèdic ha informat que el president ha de guardar repòs absolut els pròxims dies”, va explicar el ministre.

La informació ha arribat amb comptagotes, i s'ha alimentat així la maquinària dels rumors. Ahir circulava a través de les xarxes socials que una nova junta mèdica, integrada per metges cubans, veneçolans i espanyols, analitzava la possibilitat d'operar de nou el president.

Més enllà de les especulacions mediàtiques més o menys veraces, l'evolució de Chávez ha preocupat la cúpula del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV). El temor és que l'exmilitar no estigui en condicions d'iniciar el 10 de gener el seu quart mandat, guanyat en les eleccions del 7 d'octubre, com està previst al calendari oficial.

La voluntat del poble

El vicepresident de la formació, Diosdado Cabello, no ha descartat que la data s'acabi posposant. “No es pot fixar en un dia concret la voluntat d'un poble. Aleshores, si no ho fas aquest dia, si no és el dia 10, la voluntat de 8 milions de persones no val?”, va dir Cabello, que també és el president de l'Assemblea Nacional.

Si finalment Chávez no aconsegueix reassumir el càrrec, la constitució preveu que el president de l'Assemblea convoqui unes altres eleccions dins dels quatre mesos posteriors al decret d'“absència total” del mandatari.

10.01.13
El dirigent veneçolà
ha de prendre possessió del càrrec de president en el seu quart mandat.
11.12.12
Chávez
va viatjar fins a Cuba perquè l'operessin a causa d'una recaiguda en el càncer a l'abdomen.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.