Política

Rosa Díez demana al govern espanyol que actuï si els governants catalans vulneren la llei

La líder de UPyD remarca que les notícies que arriben de Catalunya són “molt preocupants”

Díez també indica que l'article 155 de la Constitució permet la possibilitat de suspendre l'autonomia d'una comunitat en determinades situacions

La diputada de UPyD Rosa Díez ha expressat aquest dijous la seva preocupació per la situació a Catalunya i ha reclamat al govern espanyol que “protegeixi la democràcia” davant de “qualsevol que vulneri les lleis, que no les compleixi i que ho faci en un clima de corrupció política incompatible amb qualsevol sistema democràtic”. Rosa Díez s'ha pronunciat així als passadissos del Congrés en ser preguntada per les informacions publicades avui que afirmen que el govern de Mariano Rajoy es planteja la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya si es produeix la convocatòria d'un referèndum.

La diputada de UPyD ha recalcat que les notícies que arriben de Catalunya són “molt preocupants” i que el pacte de governabilitat de CiU i ERC “es basa en l'incompliment de les lleis”. Segons la seva opinió, en qualsevol democràcia del nostre entorn seria impensable que un govern es plantegés no complir les lleis, les sentències dels tribunals o fins i tot les normes europees, com les que afecten al dèficit, mentre que a Espanya una “comunitat autònoma, que representa el 19% del PIB, decideix que això no ho complirà i tampoc no passa res”.

Díez ha afegit que davant les notícies “d'irregularitats, per no anomenar-les corrupcions polítiques”, cal actuar segons el seu parer en “termes de regeneració democràtica i d'exigència de responsabilitat”. “El govern de la nació no pot permetre que els governants que tenen el deure i l'obligació de complir les lleis i fer-les complir, presumeixin de no fer-ho”, ha insistit.

Així, creu que l'executiu espanyol està obligat a protegir la democràcia quan hi hagi un governant o representant públic que no compleixi les lleis”. Rosa Díez pensa que la Constitució permet la possibilitat de suspendre l'autonomia d'una comunitat en determinades situacions i que l'article 155 de la Carta Magna és un “article ordinari” que pot utilitzar-se en defensa de la democràcia, que fins i tot van votar al seu moment els nacionalistes catalans.

“No és un article per a l'amenaça, és un article per protegir el conjunt de la nació i dels ciutadans d'aquells que vulguin vulnerar la llei”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.