Política

política

Joan Giraut i Miquel Noguer, candidats a substituir Torramadé

L'opció d'una moció de censura pren més força atesa la negativa de Torramadé a dimitir

CDC negocia una vicepresidència més forta

El president accidental de la Diputació de Girona, Miquel Noguer (CDC), i el vicepresident del Patronat de Turisme, Joan Giraut (UDC), són ara mateix candidats a substituir l'actual president, Jaume Torramadé. La recuperació de la presidència per a CDC no ha estat mai un tema descartat, si bé aquest fet no serà un escull per arribar a un acord, segons fonts de la federació nacionalista. Els convergents no tenen cap problema que el democratacristià Joan Giraut sigui el president i, des d'Unió, Miquel Noguer tampoc no genera cap controvèrsia. En canvi, Eduard Berloso, substitut de Torramadé en el supòsit que aquest dimiteixi com a diputat, no té prou consensos. Ahir les converses del cas Torramadé van tenir lloc a Barcelona, a cavall del debat d'investidura del president de la Generalitat.

CDC aprofitarà aquesta crisi política per consolidar el seu poder dins la institució, sigui qui sigui el president. Per això, en el supòsit que es mantingui l'acord, i UDC mantingui la presidència, el convergent Miquel Noguer passarà a ser l'home que tindrà el control de la institució. El projecte de reestructuració preveu –tot i que formalment tots són vicepresidents iguals– treure pes polític a Xavier Soy i potenciar Miquel Calm, alcalde de la Vall d'en Bas.

El rellotge corre, però. Avui finalitza el termini que s'ha donat la federació de CiU per tancar el tema de la substitució de Torramadé al capdavant de la institució. Aquest també és el període que s'ha donat al president de la Diputació perquè reconsideri la seva decisió d'aferrar-se al càrrec i dimiteixi. CiU no vol haver d'arribar a plantejar una moció de censura, en cas que Torramadé es mantingui, però té força aritmètica per fer-la. Aquesta possibilitat no es pot descartar del tot perquè és l'única manera possible de fer-lo fora si ell no plega voluntàriament. En tot cas, i després de l'episodi de dimarts, quan Torramadé va voler presidir el ple del pressupost i reincorporar-se dimecres, ara ja té la porta tancada i, alhora, oberta per plegar.

LA XIFRA

3
vicepresidències:
CDC vol reforçar la vicepresidència si finalment Unió es manté al capdavant de la institució.

Noguer, el president que no va ser

Amb la fi de la convulsa etapa d'Enric Vilert al capdavant de la Diputació, es va obrir un període d'intenses converses per escollir el president, un cop CiU va recuperar el control de la institució, tradicionalment a les seves mans. Hi va haver dues etapes molt concretes en el procés negociador. La primera, quan CDC tenia clar que recuperaria la presidència. Un dels polítics tradicionalment ben posicionats era Xavier Soy, alcalde de Bescanó. Però, finalment, l'escollit va ser l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. De fet, en declaracions a amics i coneguts, el mateix Noguer ja va dir que seria el president. La segona part va ser quan CDC i UDC es van intercanviar les diputacions de Girona i Barcelona. CDC es va quedar la de Barcelona i UDC va posar Jaume Torramadé de president a Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.