Política

L'espanyolisme ataca Girona, ara per la moció sobiranista

denúncia

El sindicat Manos Limpias porta l'alcalde a fiscalia i a la delegada de l'Estat l'acord per una Catalunya lliure del ple de desembre

Puigdemont no hi veu cap base penal i ho circumscriu en una campanya política i mediàtica

El sindicat espanyolista Manos Limpias ha portat a la fiscalia general de l'Estat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per l'acord que va prendre el ple municipal del 10 de desembre en què es declarava la ciutat simbòlicament “territori català lliure i sobirà”. La formació sindical de dretes entén que és un acte “il·lícit“ i demana a la fiscalia que actuï contra l'alcalde penalment “per un delicte de prevaricació, usurpació d'atribucions i coaccions i amenaces a les institucions”. L'acord va rebre el suport de CiU, ICV i de la CUP, que era la formació que la va portar al ple, mentre que el PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra. El mateix sindicat ha presentat la denúncia a la delegació del govern de l'Estat, perquè anul·li l'acord del ple. La nota de premsa de Manos Limpias diu que es va presentar “al delegat del govern de la Generalitat a Catalunya”, una figura inexistent.

Sense cap base

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va mostrar sorprès per la denúncia però també va dir: “Entra dins de les previsions de les reaccions de Madrid des que hem encetat el procés sobiranista.” Tot i això, Puigdemont es mostrava ahir tranquil perquè garantia que la denúncia “no té cap base penal perquè la decisió la pren un òrgan col·legiat i en cap cas l'alcalde, però ells només busquen un procés polític i mediàtic”. L'alcalde de CiU ressalta que també demostra “un gran desconeixement de la realitat del país i de Girona”, per bé que admet que “Girona com a capital de demarcació s'ha convertit en una peça de cacera major per haver pres partit com pertoca al costat del país”.

Als jutjats pels trens

La ciutat de Girona sembla que és a l'ull de l'huracà, ja que la capital, conjuntament amb Figueres, té pendent a mitjan gener un judici iniciat a instància de la delegació de l'Estat a Catalunya contra la contractació de trens per anar a la manifestació de la Diada a Barcelona.

Suport, menys del PP

La resta de grups del consistori, excepte el PP, van mostrar el seu suport a l'alcalde en aquesta denúncia. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va qualificar de “barbaritat” la denúncia contra l'alcalde per un text “sense valor jurídic” i sosté: “L'alcalde ens tindrà al seu costat.” En la mateixa línia es manifesten els portaveu d'ICV, Joan Olòriz, i de la CUP, Jordi Navarro, que van donar suport a l'acord sobiranista. Olòriz creu que “la justícia espanyola no està a l'altura d'un estat democràtic acceptant denúncies de l'extrema dreta”. Des de la CUP s'anima Puigdemont a “mantenir-se ferm” davant “l'estratègia de la por” que prové de l'Estat espanyol en els últims mesos.

La portaveu del PP, Concepció Veray, respecta totes les denúncies i col·lectius. No creu que l'Estat o els jutges tinguin l'Ajuntament de Girona en el punt de mira. “Ningú, i molt menys l'Estat, ha assenyalat Girona. Però l'alcalde ha de ser conscient dels acords que es prenen a l'ajuntament.”

Respecto tots els col·lectius. Girona es posa en evidència amb coses que no li pertoquen per llei
Concepció Veray
PORTAVEU DEL PP A GIRONA
Animem l'alcalde a mantenir-se ferm davant l'estratègia de l'amenaça de la por de l'Estat espanyol
Jordi Navarro
PORTAVEU De la cup a girona
És una barbaritat que es denunciï un alcalde per una moció sense valor jurídic. Ens té al seu costat
Pia Bosch
PORTAVEU Del psc a girona
Girona s'ha convertit en una peça de cacera major pel fet de ser capital de demarcació i fer costat al país
Carles Puigdemont
ALCALDE DE GIRONA
És un procés polític i mediàtic, perquè saben perfectament que no hi ha cap base penal, perquè és una decisió col·legida del ple municipal
Palesa que la justícia no està a l'altura d'un estat democràtic si s'accepta la denúncia de l'extrema dreta
Joan Olòriz
PORTAVEU D'icv-eUIA A GIRONA

Celrà recull mostres de suport

Després que l'Estat, a través de la delegació a Catalunya, hagi presentat un recurs contra la resolució del 18 de setembre de l'Ajuntament de Celrà, l'equip de govern celranenc (CUP-iCelrà) va començar ahir a recollir mostres de suport. Mitjançant el seu lloc web, el govern posa a disposició de la ciutadania un formulari per donar suport als acords presos pel consistori el 28 de setembre i així adjuntar-los a la documentació que enviaran al jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona.

L'alcalde de Celrà va rebre ahir mostres de suport i d'ànim, ja fos a través del telèfon o del correu electrònic. “M'han donat suport des d'Arran, les JERC, Toni Strubell o el cantautor Joanjo Bosk”, va dir Cornellà. L'alcalde de la CUP va afegir que també l'havien animat a persistir catalans que viuen fora del Principat. D'altra banda, el president de la federació regional de Girona d'ERC, Josep Maria Rufí, va qualificar el contenciós de l'Estat de l'“inici d'una cacera de bruixes, una persecució política contra qui no coincideix ideològicament amb ells”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.