Política

Rajoy ‘saluda' la investidura impugnant la taxa bancària

L'executiu espanyol llança missatges en to conciliador però continua advertint que farà el que calgui per aturar el referèndum

Sáenz de Santamaría reitera que la Constitució “es complirà”

L'ofensiva de l'executiu espanyol contra el pacte de govern a Catalunya continua, malgrat que en públic s'hagin volgut suavitzar les formes a l'hora de fer valdre el seu pla de xoc per combatre l'acord entre CiU i ERC. La prova és que mentre la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, insistia a oferir diàleg al futur govern i garantia als catalans que l'Estat els farà costat per poder sortir de la crisi, el Consell de Ministres saludava la investidura d'Artur Mas aprovant la presentació d'un recurs davant el Tribunal Constitucional per tal d'aturar la darrera decisió del govern català en funcions: l'aplicació d'una taxa a la banca.

El pretext per impugnar el gravamen és que la Generalitat no té aquesta capacitat normativa, que és una decisió presa per un executiu en fals i, sobretot, que l'Estat ja s'ha reservat, a través del pressupost del 2013, la possibilitat d'impulsar en un futur aquesta taxa bancària i evitar així que els territoris se la puguin fer seva. De fet, el de la Generalitat no és l'únic govern que ha mostrat interès per aquest nou format fiscal.

Mentrestant, a banda d'incrementar la litigiositat entre Catalunya i Espanya, l'executiu de Rajoy manté fil per randa el seu pla per aturar la consulta. Així, si bé la vicepresidenta va evitar respondre a si estan disposats a aplicar l'article 155 de la Constitució, que preveu la intervenció d'un govern territorial, sí que va voler deixar clar que tothom podria estar tranquil, perquè si Mas no desisteix en el seu intent de convocar una consulta, des de La Moncloa “s'aplicarà, es complirà i es farà complir” la carta magna. També amb relació a la possibilitat que Catalunya quedi sense poder accedir al fons de liquiditat autonòmica (FLA) si no compleix els objectius de dèficit, la vicepresidenta va suggerir que la llei d'estabilitat és molt clara pel que fa als passos que ha de fer el Ministeri d'Hisenda.

Això sí, mentre no es compleixin els mals pronòstics fiscals o mentre no es posi damunt la taula la consulta, Sáenz de Santamaría insistia que l'executiu de Rajoy procurarà mantenir les millors relacions institucionals possibles pel bé dels catalans i sempre que sigui per consensuar possibles sortides a la crisi.

L'exèrcit, “tranquil”

Per la seva banda, el ministre de Defensa va negar que el debat sobiranista provoqui soroll de sabres dins l'exèrcit. Això sí, va reflexionar que si la institució està “tranquil·la” és perquè “té confiança” que Rajoy farà el que hagi de fer si es dóna el cas.

El PSOE tampoc no ha rebut amb satisfacció la investidura de Mas i l'impuls del seu pla per acabar el mandat amb una consulta. No només l'actual direcció hi està radicalment en contra, sinó que també ahir l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va trencar el seu silenci, i en una entrevista a La Sexta es va alinear amb Rajoy i va avisar que la consulta “no se celebrarà”.

LES FRASES

El govern d'Espanya també ho és dels catalans, i la nostra relació institucional serà sempre la de treballar per sortir de la crisi econòmica
El referèndum de Catalunya no se celebrarà perquè no hi ha cap dret a decidir en la Constitució
José L. Rodríguez Zapatero
expres. del govern espanyol
El govern garanteix als ciutadans que la Constitució s'aplicarà, es complirà i es farà complir a Catalunya
Soraya S. de Santamaría
vicepres. del govern espanyol

El PSOE, irritat per la posició del PSC amb la consulta

Sáenz de Santamaría va aprofitar per tocar el punt feble dels socialistes destacant que, en vista de la pugna de Mas, cal que tots els partits estatals remin en la mateixa direcció. La vicepresidenta es referia a l'anunci del PSC de no posar pals a les rodes en el dret a decidir abstenint-se en les votacions. La posició de Pere Navarro ha provocat irritació al PSOE, sobretot perquè, a diferència del que va passar amb el programa per al 25-N –en què els catalans promovien una consulta legal–, ara ni tan sols s'ha comunicat a Madrid una posició extremadament “tova” amb relació al “desafiament” de Mas, es queixen. A Alfredo Pérez Rubalcaba i al seu entorn, doncs, els ha caigut molt malament que, ara que ja han passat les eleccions, el PSC continuï anant per lliure, tenint en compte que el PSOE fa bandera de la seva oposició al dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.