Política

El PP i el PSOE no afluixen en les crítiques a Catalunya

De Cospedal insisteix que les eleccions avançades responen únicament a un intent de Mas de tapar la mala gestió

Els socialistes reconeixen que faltarà diàleg però que la Constitució és el marc legal

Les direccions dels dos principals partits espanyols no afluixen en les crítiques a Catalunya i l'escenari que s'hi ha dibuixat després de les eleccions. Ahir, tant el PP com el PSOE van insistir en la preocupació que tenen per la situació catalana. La primera a fer-ho va ser la presidenta del PP a Castella-la Manxa i secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Segons ella, la “deriva independentista” d'Artur Mas ha estat una estratègia per tapar els seus errors en la gestió de Catalunya. Va declarar que s'ha assistit “a una dinàmica política i a un procediment que ha sorprès propis i estranys” i que això és una mala notícia per a Catalunya i els catalans. Al seu parer, és inaudit que un president d'una comunitat autònoma dissolgui un Parlament a mitjan legislatura, convoqui eleccions amb l'excusa de tenir una majoria determinant per posar en marxa un projecte sobiranista i, finalment, ho deixi tot en “mans d'un partit independentista” per acabar tenint menys diputats.

De Cospedal va insistir que el que ha intentat Mas és tapar els seus errors en la gestió i la seva incapacitat per gestionar la situació econòmica i política de Catalunya. Un discurs calcat al que ja va esgrimir divendres la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en el debat d'investidura.

Però De Cospedal no va ser l'única que va valorar ahir la situació a Catalunya. El PSOE s'hi va afegir en boca del seu secretari d'organització, Óscar López. Va lamentar que el viatge de Mas ha estat “un viatge enlloc” i que, després que ell s'entestés a avançar les eleccions dos anys, actualment la societat catalana “té una situació més complicada” que abans que se celebressin. És per això que va dir que el PSOE està absolutament convençut que “funcionarà la democràcia d'aquest país i discorrerà tot amb normalitat”. Va coincidir en una anàlisi que aquesta setmana el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va fer en trucar al líder d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida: la necessitat de diàleg que té ara mateix Catalunya. “És evident, s'hauran d'aplicar moltes coses”, va asseverar, i va reiterar que des del seu partit no comparteix el plantejament sobiranista de Mas i que els socialistes sempre “han defensat i defensaran” la Constitució i els valors democràtics del país”. En el debat d'investidura, el president parlamentari del PSC, Pere Navarro, ja va anunciar que el seu grup s'abstindrà sistemàticament en allò que faci referència al dret a decidir.

LA FRASE

S'ha assistit a una dinàmica política i a un procediment que ha sorprès propis i estranys
María Dolores de Cospedal
secretària general del PP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.