Política

Mas recorda davant de Montoro que la Generalitat original ja recaptava impostos “amb pactes i compensacions”

Artur Mas promet el càrrec de president “amb plena fidelitat al poble de Catalunya”

El president de la Generalitat avança que el dia 27 es reunirà el nou govern, i que serà nomenat el mateix dia

Artur Mas ha pres possessió com a president de la Generalitat, el número 129 de la institució. L'acte s'ha iniciat amb la lectura, per part de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, del decret de nomenament, i Mas ha promès el càrrec de president “amb plena fidelitat al poble de Catalunya”. Aleshores, el president de la Generalitat ha advertit que la gran finalitat original de la institució que ara presideix ja era recaptar tributs, “però sempre amb pactes i compensacions”.

Ho ha dit just després d'al·ludir explícitament al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha acudit en nom del govern espanyol al Saló Sant Jordi del Palau de l'executiu català, lloc que ha donat peu a Mas a destacar els objectius històrics de la Generalitat. Mas ha destacat que en aquest mateix Palau de la Generalitat, durant l'Edat Mitjana, la institució “administrava impostos”. Hi havia un règim monarquia “pactada”, on s'hi imposaven controls. “No hi havia una monarquia absoluta”, ha destacat.

Així, Mas ha insistit que històricament es recaptaven tributs “sense imposicions”, i ha subratllat l'esperit català de pacte perquè la democràcia ha d'estar per sobre de tot, ha afegit. I, en aquest sentit, ha recordat que els grans canvis de la història s'han fet sempre contracorrent.

El president del govern ha recordat que Catalunya és un país que es considera nació des de fa molts segles i sempre ha actuat amb mà estesa i “ho continuarem fent”. Però, durant el seu llarg discurs, ha demanat a l'Estat que “no posi portes al camp” ni “reixes” a la voluntat dels catalans de decidir lliurement el seu futur.

Montoro ha estat escridassat per alguns ciutadans a la seva arribada a la plaça Sant Jaume al costat de la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho.

Mas ha avançat que el dia 27 es reunirà el nou govern, i que serà nomenat el mateix dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.