Política

Evitar les roques

Mas pren possessió del càrrec i alerta que l'alternativa a la confrontació amb Madrid comportaria deixar el país a la deriva i embarrancar

Defensa que els dos governs han d'evitar la “col·lisió” però que la consulta és irrenunciable

Mas promet el càrrec “amb fidelitat al poble de Catalunya”


Artur Mas ja torna a portar el timó del govern amb el rumb fixat: l'exercici del dret a decidir. En un acte solemne al Palau de la Generalitat, el líder de CiU va prendre possessió del càrrec la vigília de Nadal llançant un nou avís a Espanya revestit de la ja tradicional metàfora marinera. Catalunya és un transatlàntic que ha iniciat una lenta transició nacional i és a punt de topar contra el vaixell espanyol: depèn de tots dos que s'eviti el xoc. El Saló Sant Jordi vestia de gala. Unes gruixudes cortines negres tapaven el retrat del rei i l'únic ministre que assistia a l'acte, l'hostil Cristóbal Montoro, no només no va seure a la taula presidencial, sinó que l'executiu va desafiar el protocol situant-lo a primera fila de l'auditori i darrere dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla. Mas va prometre el càrrec “amb plena fidelitat al poble de Catalunya”, sense referir-se a la Constitució Espanyola.

Un cop la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, li havia penjat la medalla presidencial, Mas va advertir a l'Estat que Catalunya no es farà enrere. Això equivaldria, va argumentar, a deixar el vaixell al capritx de les onades i “quan vas a la deriva el més probable és que t'embarranquis a les roques”. Acorralat per la dicotomia entre la col·lisió amb Espanya o la deriva, Mas ha optat per dirigir-se cap al xoc i demana que sigui Madrid qui faci el cop brusc de timó. El president va reclamar al govern de Mariano Rajoy que no intenti posar “reixes” a l'expressió de la llibertat d'un poble com el català, amb un passat mil·lenari que no va néixer amb la carta magna ni amb l'Estatut.

Mirant Montoro, Mas va recordar que en l'embrió de la Generalitat hi havia la gestió dels impostos fruit del pacte amb el rei i va apel·lar als “drets històrics” dels catalans per a l'autogestió. El ministre d'Hisenda i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, escoltaven Mas amb un posat visiblement seriós. No havien estat convidats expressament a l'acte, segons fonts del govern, i hi van voler ser per pròpia voluntat, un cop rebuda la comunicació oficial que se celebraria la presa de possessió presidencial.

Defensa de l'acord

“Com afronto aquest moment únic? Amb un compromís total per vèncer totes les dificultats, una voluntat de ferro per superar tots els obstacles”, resava Mas. El president hi va afegir que, en la història de les nacions, els grans canvis sempre s'han fet contra l'statu quo, contra corrent. La nova legislatura comença amb el repte de la consulta, una convocatòria que l'executiu de Mariano Rajoy sembla disposat a combatre per terra, mar i aire. Per Mas, la “democràcia” forma part del “caràcter essencial dels pobles” i és sobre aquest principi que es fonamenta, al capdavall, el pacte de governabilitat que han tancat CiU i ERC. El president va defensar l'acord amb un prec: que s'avaluï en funció dels “resultats” que donarà i no dels “prejudicis”; sempre tenint en compte que neix sobre un terreny ple de “sots” i “bassals”.

Com en el discurs d'investidura, Mas va insistir que l'acord està obert als partits que es comprometin clarament per l'exercici del dret a l'autodeterminació. Per Oriol Junqueras, la menció inclou ERC, ICV-EUiA i la CUP, que no va enviar cap representant al Palau per fidelitat al principi de no assistir mai als actes “protocol·laris i institucionals”. La resta de líders de tots els partits hi van ser, a excepció de Ciutadans, que creu que Mas ha travessat les “línies vermelles” de la “convivència”.

“Fe” en el país

El president de la Generalitat va dedicar una menció especial a l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte, que va morir a l'estiu. En va parafrasejar unes paraules de l'acte en què va rebre la medalla d'or de la Generalitat: “Tingueu fe en Catalunya.” Considera que aquesta fe “no hi ha res ni ningú que ens la pugui manllevar”.

El govern, dijous

Clos l'acte, al pati dels Tarongers dos grans temes capitalitzaven les converses: la solitud de Montoro i les incògnites del futur govern. Els consellers prendran possessió del càrrec dijous i tot seguit es reunirà el nou Consell Executiu. Tot i que s'entreveu un gabinet marcat per la continuïtat, a l'hora de tancar aquesta edició Mas encara no havia comunicat a alguns titulars de departaments que repetiran la seva decisió que es mantinguin, i tampoc no ho havia confirmat als que s'estrenaran, més enllà dels sondejos preliminars.

Es preveu que Mas esgoti el calendari i que faci la tanda definitiva de trucades el dia de Sant Esteve, poc abans que es faci pública l'alineació definitiva de l'executiu i es deixin enrere totes les travesses.

25.12.12
Artur Mas assistirà
al matí a la tradicional ofrena floral a la tomba del president Francesc Macià.
27.12.12
Els nous consellers
del govern prendran possessió del càrrec i es farà la primera reunió de l'executiu.

Montoro: “L'Estat no vol el xoc”

Després de l'acte de presa de possessió d'Artur Mas, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que el govern espanyol “no vol ni desitja” xocar contra Catalunya. En una conversa informal amb periodistes, no obstant això, Montoro va evitar la confrontació amb Mas i en canvi va remarcar les mencions del president a la recuperació econòmica, tot i que el líder de CiU havia centrat el discurs en la defensa del dret a decidir i en la determinació de tirar endavant la consulta fruit del pacte amb ERC.

A més, el ministre d'Hisenda, que vigila de prop els pressupostos i l'estat de la tresoreria de Catalunya, va advertir que la solució als problemes financers que travessa el país no consisteix a flexibilitzar els objectius de dèficit, com demana Mas davant del sever 0,7% del PIB de l'any vinent. Montoro sosté que els governs s'han de comprometre amb l'austeritat perquè els mercats els facin confiança. Quant a l'espanyol, va tornar a garantir que no deixarà caure cap comunitat autònoma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.