Política

LES CONSEQÜÈNCIES polítiques DEL CAS TORRAMADÉ

Torramadé està disposat a dimitir a principis d'any

El president de la Diputació té assumit que la seva sortida del càrrec no pot implicar la moció de censura

El grup de CiU a la institució veuria bé que es quedés com a diputat

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, dimitirà a principis d'any, segons es desprèn de les converses que s'estan portant a terme en el si de la federació nacionalista. L'alcalde de Salt sempre s'ha definit com un home de partit i arribat el moment no s'hi oposaria. Totes les parts implicades en aquesta crisi política volen evitar la presentació d'una moció de censura per substituir l'actual president. El grup de CiU està disposat a fer-la si és necessari, i ja té el suport del PSC, que li faria costat. ERC es mostra més prudent i vol esperar a pronunciar-se.

Actualment, Torramadé està de vacances amb les funcions delegades al vicepresident Miquel Noguer, que des del passat dia 11 comanda la institució. L'intent de Torramadé de voler presidir el ple del pressupost de la Diputació, dimarts de la setmana passada, va provocar una fractura irreversible que va generar molt malestar a CiU. Ara ja tothom veu insalvable que l'alcalde de Salt mantingui la presidència i es dóna per fet que dimitirà un cop se li demani. Si Torramadé es manté finalment com a diputat, punt clau per desencallar la negociació, Eduard Berloso, el seu suplent, no entrarà. Dins l'acord pactat, Joan Giraut seria el nou president i Miquel Noguer assoliria una vicepresidència potent. Si volgués aspirar a presidir la institució, Noguer hauria de renunciar a ser conseller de “la Caixa”, però no es planteja que això passi perquè es vol respectar l'acord amb UDC. Torramadé és el primer interessats que no es presenti la moció pel bé de la institució i el seu partit. Amb tot, ha lamentat per escrit que se l'hagi jutjat abans de saber què resol la justícia. En tot cas, Torramadé, des de la presentació de la denúncia per extorsió contra Minerva Amador, ha mantingut silenci, tret de dos comunicats, els quals són les seves úniques declaracions extenses. El primer escrit va ser la resposta a la carta oberta de Josep Maria Amargant, cap de comunicació i protocol de la Diputació. En aquest comunicat va reiterar la seva innocència, la falsedat de les acusacions i es mostrava confiat que “la justícia faci el seu curs”. Jaume Torramadé recordava que va ser ell qui va recórrer primer als tribunals per denunciar el que considera “una falsedat i un intent orquestrat de desacreditar” la seva persona. El segon va tenir lloc quan va valorar, dimecres de la setmana passada, que la intercomarcal d'UDC el fulminés com a president del partit. Torramadé va dir que no compartia la decisió, però que l'acatava per respecte al partit. Sí que va afegir que se sent “l'objectiu d'una cacera política” per defenestrar-lo, tota vegada que lamentava que la decisió de retirar-lo del capdavant d'UDC s'hagués pres sense ni informar-lo.

LA DATA

08.11.12
L'inici dels fets .
El sopar d'inici de campanya a les eleccions al Parlament va desfermar la crisi

LA FRASE

Sóc l'objectiu d'una cacera política que només té com a únic objectiu defenestrar-me
Jaume Torramadé
president de la diputació de girona i alcalde de salt
Les claus

Un Nadal en família

Joan Trillas

Jaume Torramadé està passant el Nadal en família a Pamplona i, de moment, en silenci. Mentrestant, CiU avança en les negociacions per reconduir l'organigrama de la Diputació de Girona, i això ho fa prescindint del seu president. En espera de com es resolguin els processos judicials, Torramadé podria mantenir-se com a diputat. Una cosa seria dimitir de la presidència, arran de les conseqüències polítiques derivades de l'escàndol d'assetjament, i l'altra plegar com a diputat. Des de la institució, Torramadé podria defensar millor la seva innocència i tindria incidència en la comissió d'investigació, que el govern es va comprometre a fer, i que es va aprovar per unanimitat en el darrer ple. Aquesta comissió hauria de determinar si es volien fer servir fons públics de la institució per pactar econòmicament una solució a la polèmica entre els dos militants, prèvia a les presentacions de les denúncies. Aquesta comissió, però, només podria cridar a declarar personal i polítics de la Diputació i sense cap força legal per obligar-los a participar-hi. Els càrrecs de la Diputació implicats són el president, Jaume Torramadé; Rosa Pòrtulas, com a càrrec de confiança, i Josep Maria Amargant, cap de comunicació i protocol de la institució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.