Política

ICV-EUiA proposa un full de ruta sobiranista a ERC i CiU

Els ecosocialistes reaccionen al nou acord de govern i demanen firmar abans de dos mesos un pacte per la consulta obert a la societat civil

Volen coordinar l'acció al Congrés de tots els partits

Iniciativa va lliurar la setmana passada el seu document propi de full de ruta pel dret a decidir a CiU, ERC i el PSC amb l'objectiu de pactar conjuntament el camí cap a la consulta. Els ecosocialistes, molestos perquè creuen que l'acord CiU-ERC “privatitza” i “fa més petit” el dret a decidir, van aportar les seves idees per escrit per intentar consensuar una posició comuna, almenys amb convergents i republicans, abans d'anar a Madrid. El text, al qual ha tingut accés aquest diari, inclou novetats, com ara fixar una estratègia unitària al Congrés i signar al Palau de la Generalitat abans de dos mesos una mena de pacte pel dret a decidir amb partits polítics i agents socials, sindicals i municipals favorables a la consulta.

Herrera va lliurar la seva proposta a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i la va fer arribar a tots els grups parlamentaris. Però sobretot a ICV-EUiA li interessava poder dir la seva a Junqueras i Mas. Els ecosocialistes van defensar en el debat d'investidura un gran acord nacional pel dret a decidir que superi el pacte CiU-ERC. “Per aconseguir la investidura o per rèdit electoral han fet petit el dret a decidir. Nosaltres el tornarem a fer gran”, va assegurar Herrera en una intervenció molt crítica contra l'acord convergent i republicà. L'objectiu polític de fons, segons un dirigent d'ICV, és “treure protagonisme a ERC” –això podria tenir el suport de CiU– i “obligar el PSC a definir-se des del principi”.

El primer pas del full de ruta ecosocialista, que obligaria ja a escollir entre ser a dins o a fora en un termini màxim de dos mesos, és constituir un organisme similar al dels pactes nacionals de l'habitatge o l'educació: es faria una signatura solemne al Palau de la Generalitat d'una mena de pacte nacional pel dret a decidir. Temps màxim: finals de febrer. Tot i això, no ho volen fer sols ni fer-ho només al Parlament. La proposta exigeix la “participació de la societat civil” amb la incorporació a l'acord d'agents socials com ara l'Assemblea Nacional Catalana o l'Associació de Municipis per la Independència, i alhora dels sindicats CCOO, la UGT o Unió de Pagesos, d'organitzacions de l'àmbit educatiu, de les associacions de veïns (Confavc, FAVB) i d'ONG.

ICV-EUiA també demana a CiU i ERC un “treball unitari” al Congrés dels Diputats –compromís de presentar conjuntament totes les propostes parlamentàries pel dret a decidir– per evitar lluites pel protagonisme dels uns i dels altres, i convocar una ponència conjunta al Parlament (i no un projecte de llei del govern) per refer la llei de consultes.

Finalment, els ecosocialistes proposen crear una “comissió de seguiment internacional” amb personalitats independents consensuades.

TWITTER: @sergipicazo

Les claus

Algú ha preguntat a ICV què pensa de la independència?

S. Picazo

El candidat del PSC, Pere Navarro, ha acusat el líder d'ICV, Joan Herrera, de fer “créixer la deriva independentista de Mas”. ERC, en canvi, en paraules d'Oriol Junqueras, ha criticat la falta de definició sobre la independència d'Herrera. Què hi diu ICV? Algú li ha preguntat què en pensa?

Consulta, a favor

Els ecosocialistes esperaran fins a la seva assemblea, al març o l'abril, per definir posicions sobre el dret a decidir. Ara per ara, bàsicament, l'únic cert és que ICV està radicalment a favor de fer una consulta “aquesta legislatura” però no vol pronunciar-se sobre si cal un estat federal o independent. En el fons, la seva posició no és gaire diferent de la de CiU.

Debat intern calent

El debat serà dur. Hi ha un sector d'ICV històricament vinculat al federalisme i que va assimilar sempre el discurs nacional al patriotisme “burgès” de CiU. Hi ha un altre sector, també històric, provinent de Nacionalistes d'Esquerra però també del mateix PSUC, que defensa l'estat propi. I, entremig, hi ha un sector més jove, nascut als 70 o 80, amb un discurs sense complexos i sense tics però amb una posició encara per fixar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.