Política

Un excoronel de l'exèrcit defensa la “consulta legítima, democràtica i legal” que planteja Catalunya

En una carta publicada al digital ‘Canarias Semanal', Amadeo Martínez Inglés es pregunta “quina classe de democràcia tenim els espanyols des de fa ja trenta-cinc anys?”

Assegura que preguntar als catalans sobre el seu futur és “gairebé obligatori” per a un nou govern que vulgui sortir de la crisi

L'excoronel de l'exèrcit Amadeo Martínez Inglés ha tornat a revifar la polèmica d'una consulta sobiranista a Catalunya. En un article publicat aquest dilluns en el digital Canarias Semanal.com, Martínez Inglés critica que “es munti la marimorena política, mediàtica, social i institucional” perquè el govern de Catalunya vulgui consultar “sobre les seves aspiracions polítiques futures”.

En concret, en un article titulat ‘'Però ¿quina classe de democràcia estem vivint des de fa 30 anys?' assegura que en una democràcia “no pot haver-hi consultes il·legals a la ciutadania, com no hi ha ni pot haver-hi manifestacions il·legals ja que totes, absolutament totes, estan emparades per la Constitució espanyola”. I afirma que l'esmentat article 149.1 de la Constitució espanyola -al qual tots recorren per assegurar que la consulta sobiranista és il·legal- només es refereix a “consultes populars per via de referèndum”, fet que, afegeix, a Catalunya no es pretén fer, perquè un referèndum “ratifica el que prèviament han votat ja els seus representants”, i això, recorda, no ha passat a Catalunya.

Així, defensa la consulta d'autodeterminació que vol impulsar Catalunya el 2014 i la qualifica de “legítima, democràtica i legal”. I es pregunta: “Quina classe de país modern, europeu, desenvolupat i de dret és aquest en el qual, perquè en una de les comunitats autònomes (Estats federats, més aviat, segons els països seriosos i democràtics de veritat) el seu govern legítim escollit pel poble vol consultar als seus ciutadans sobre les seves aspiracions polítiques futures (que poden ser variades i gens uniformes), es munta la marimorena política, mediàtica, social i institucional?”.

I és que al seu entendre, la consulta que vol fer l'executiu català sobre el sobiranisme és“gairebé obligatòria per a un nou govern” que vulgui sortir ben aviat de la crisi.

En aquest context, Martínez Inglés compara el comportament de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el d'una “directora de llar d'infants de 0-3 anys” i denuncia que alguns sectors, als quals compara amb Don Quixot, vegin, igual que el personatge creat per Miguel de Cervantes, elements imaginaris, com “que les urnes i els vots catalans són tancs i canons”.

En aquesta mateixa línia, denuncia els seus “apreciables compatriotes que ja us veieu a punt d'una nova guerra civil”, fent referència als que han manifestat que, si es declara la independència, convindria realitzar una intervenció militar a Catalunya.

L'excoronel demana als “senyors prepotents de la majoria absoluta pepera” que deixin d'amenaçar, culpa el PP i el PSOE de propiciar “una descomunal corrupció que ha arruïnat i envilit aquest desgraciat país”, i qualifica la monarquia espanyola “d'obsoleta, extemporània, ridícula, corrupta, banal” i hereva del franquisme.

Martínez Inglés (Saragossa, 1936) va servir durant més de 40 anys a l'exèrcit de terra espanyol. El 1990 va ser expulsat del cos per les seves declaracions a diversos mitjans de comunicació en les quals es mostrava partidari d'un exèrcit totalment professional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.