Política

Un hivern de gestos sobiranistes

El Parlament farà una declaració per comprometre's amb l'exercici del dret a decidir en el primer ple ordinari

El govern preveu crear el Consell per a la Transició Nacional entre gener i febrer

CiU i ERC intentaransumar tots els partits a la petició per fer un referèndum autoritzat

CiU i ERC s'han conjurat perquè aquest hivern estigui farcit de gestos sobiranistes que encaminin la celebració de la consulta. A banda d'iniciar els tràmits de la llei catalana que la podria emparar, el pacte de governabilitat dels nacionalistes i els republicans estableix en calendari hivernal altres accions per encarrilar la convocatòria.

Declaració de sobirania

En el primer ple ordinari del Parlament, es formularà una Declaració de sobirania del poble de Catalunya. El pronunciament recollirà la voluntat de la cambra perquè els catalans exerceixin el dret a l'autodeterminació i jurídicament és important perquè reconeixerà el poble de Catalunya com a subjecte sobirà, una condició essencial perquè pugui prendre les seves decisions al marge del que determini l'Estat espanyol. Segons fonts de l'hemicicle, la mesa del Parlament es reunirà passat Reis per fixar el nou calendari de plens.

El consell d'assessorament

El govern també es planteja constituir entre gener i febrer el Consell Català per a la Transició Nacional. Es tracta d'un òrgan d'impuls i de participació que assessorarà l'executiu sobre tot allò que impliqui el procés per a la celebració de la consulta i de la transició nacional. L'integraran persones de reconegut prestigi i representants “dels diversos àmbits vinculats al procés”. Es tracta d'un consell que obrirà la consulta a la participació de la societat civil i que respon al convenciment de CiU i ERC que la convocatòria ha de transcendir les institucions i implicar el màxim de sectors possibles del país. També podria incloure representants d'altres partits partidaris de l'exercici del dret a decidir i del fet que els ciutadans siguin cridats a les urnes.

Negociació i diàleg

Durant el primer semestre de l'any, a més, CiU i ERC demanaran formalment al govern espanyol que autoritzi la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. És a dir, d'una votació emparada pel marc legal espanyol i que desplegui la llei de referèndums endegada pel segon tripartit. Els nacionalistes i els republicans intentaran que la majoria de forces polítiques se sumin a aquesta demanda. Seria, de fet, fàcilment assumible per al PSC, que reclama una consulta ajustada a la legalitat espanyola. Si, com ja ha deixat clar des de Madrid, Rajoy entona el “no”, s'avançarà per la via de l'estricta legalitat catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.