Política

Celebrant el pacífic divorci txecoslovac

Praga i Bratislava commemoren les dues dècades del trencament amb una amnistia de més de 6.500 presos

És la primera mesura de gràcia que firma el president Klaus, just abans que expiri el seu segon mandat

Vint anys després que Praga i Bratislava decidissin lliurement trencar Txecoslovàquia i esdevenir dos estats sobirans independents –avui dins la Unió Europea–, els dos països commemoraran el divorci amb un alliberament massiu de presos. Fins a 6.000 interns txecs i 550 d'eslovacs seran amnistiats en el vintè aniversari d'una separació amistosa que molts voldrien.

Es tracta de la primera amnistia que firma el president de la República Txeca, el controvertit Václav Klaus, en virtut de les prerrogatives que li atorga la Constitució. És també una de les últimes decisions de pes que pren el mandatari, el segon mandat del qual finalitza justament aquest mes de gener.

Alguns candidats d'esquerres de les imminents eleccions presidencials dels dies 11 i 12 a Txèquia van criticar la mesura, ja que no exclou encausats o condemnats per delictes de corrupció. En canvi, sí que n'han quedat al marge els sentenciats per delictes contra la dignitat humana, sexuals, contra la família o que vagin causar mort o danys físics seriosos. Els jutges txecs van començar ahir a visitar les presons del país per examinar els expedients de cada pres, segons va informar l'emissora estatal Radiozurnal.

En el cas d'Eslovàquia és la segona amnistia que firma el cap d'Estat, Ivan Gasparovic, després de la que va decretar en accedir al càrrec en el seu primer mandat, l'any 2004.

Txecoslovàquia, fundada el 1918 amb el desmembrament de l'imperi austrohongarès, va desaparèixer l'1 de gener de 1993, al cap de tres anys d'haver superat quatre dècades de dictadura comunista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.