Política

CiU i Esquerra perfilen els grups de treball conjunts

Algunes de les comissions s'articularan la setmana vinent

Dues de les més urgents són la de coordinació parlamentària i la de la consulta

Les trobades entre els dos partits seran periòdiques

CiU i Esquerra ja han posat fil a l'agulla per desenvolupar el pacte que van signar a finals de l'any passat i ultimen els grups de treball i les comissions que serviran per donar estabilitat a l'acord. En total n'hi haurà nou. Aquests dies les formacions acaben de decidir els representants que formaran part d'aquestes meses de negociació i la setmana vinent ja en començarà a funcionar alguna. Una de les més urgents és la de coordinació parlamentària, que es reunirà cada setmana i ha de dissenyar dinàmiques de treball conjunt i fer un seguiment diari de les relacions entre les formacions i el govern.

Sobre la taula hi ha possibilitat que la mesa del Parlament es reuneixi el dia 8 de gener per decidir les comissions que hi haurà en aquesta legislatura i, per tant, el grup de treball CiU-ERC a la seu del legislatiu també hauria d'estar enllestit.

Una altra de les prioritats és teixir al més aviat possible el grup que s'encarregarà d'analitzar i preparar l'estratègia de la consulta del 2014. Se celebrarà una reunió mensual i els seus objectius més immediats són embastar la llei de consultes i crear el Consell Català per a la Transició Nacional, un organisme que assessorà l'executiu sobre tot el procés. La comissió també ha de donar el vistiplau a una declaració sobre la sobirania de Catalunya, que s'ha d'aprovar en el primer ple. A hores d'ara les direccions dels dos partits s'estan intercanviant propostes sobre com ha de ser el text, però no hi ha cap document en ferm.

Una tercera pota sobre la quals se sustenta l'entesa entre la federació i els republicans és el grup pressupostari, que es reunirà un cop al mes. Aquest punt de trobada ja fa mesos que funciona després que CiU i ERC intentessin arribar a un consens sobre els pressupostos del 2012, que finalment el govern va pactar amb el PP. L'estructura es mantindrà igual, amb la presència del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el seu secretari general i membres d'ERC, com el diputat Pere Aragonès i el secretari de política econòmica, Albert Castellanos.

En aquest paquet de coordinació també s'inclouen cinc sectorials conjuntes: Educació, Salut, Funció Pública, Universitats i Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Per donar consistència a aquestes comissions es teixirà el denominat Comitè Permanent d'Estabilitat. Serà un òrgan direccional en què hi participaran els presidents dels grups parlamentaris de CiU, Oriol Pujol, i d'ERC, Oriol Junqueras, que faran un control més exhaustiu del pacte i d'algunes qüestions que puguin sobrepassar els altres grups.

LA XIFRA

9
grups de treball
o comissions van decidir crear CiU i ERC en l'acord d'estabilitat que van signar el dia 19 de desembre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.