Política

Presidents autonòmics del PP ataquen Artur Mas

Monago, d'Extremadura, i González, de Madrid, critiquen el sobiranisme aprofitant el Cap d'Any

Presidents autonòmics del PP, com el d'Extremadura i el de Madrid, van criticar amb duresa les aspiracions independentistes i el pacte de govern de CiU i ERC a Catalunya aprofitant el discurs de Cap d'Any sobre la seva autonomia.

El president d'Extremadura, José Antonio Monago, va defensar que cal recentralitzar les competències autonòmiques davant el que va anomenar “auge de l'independentisme al País Basc i Catalunya”. El dirigent del PP ja va fer un discurs en català i èuscar el 2011 en el qual afirmava que “no som 17 països, som un sol país”. Monago, de l'ala dura del PP en qüestions territorials, va assegurar que es prenen “molt seriosament” el sobiranisme, i la seva proposta és que l'Estat tingui “més paper i competències en nacionalitats i regions”.

El nou president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, substitut d'Esperanza Aguirre, va mostrar en el seu discurs el seu “compromís” amb “la unitat d'Espanya”. Tot i els problemes econòmics que arrossega la comunitat, González va tenir temps de parlar sobre Catalunya: “Si algú pretén trencar unilateralment el marc comú, que ningú dubti que Madrid s'hi oposarà i exigirà el compliment estricte de la llei.” A més, va catalogar les aspiracions mostrades per Artur Mas de “xantatge” i “amenaça”.

En la línia contrària, el nou president d'Euskadi, Iñigo Urkullu, va defensar en el seu discurs, sense citar Catalunya, la necessitat de “guanyar autogovern per poder adoptar més decisions” en temes en què ara no té competència. L'objectiu, en paraules d'Urkullu, és “guanyar un nou horitzó per a Euskadi a Europa”.

Si algú pretén trencar unilateralment el marc comú, que ningú no dubti que Madrid s'hi oposarà
Ignacio González
president de madrid
Demanem que Mas no busqui una baralla permanent. Amb la independència no guanyarà ningú
Carlos Floriano
vicesecretari d'organització pp
Cal reformar la Constitució, però per reforçar el paper de l'Estat en nacionalitats i regions
José Antonio Monago
president d'extremadura
Hem de guanyar més autogovern per poder adoptar més decisions que ara
Iñigo Urkullu
president del país basc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.