Política

Objectius prioritaris

El govern s'autoimposa un esforç per a la recuperació econòmica –amb ajuts a pimes i autònoms– i la protecció dels sectors socials més pobres

Crearà el gener el Consell per a la Transició Nacional i s'entreveuen canvis a Exteriors

La primera reunió del segon govern Mas va intentar transmetre a la ciutadania que el viatge traçat pel pacte CiU-ERC ja ha començat, i que camina, segons afirmen, sobre tres eixos bàsics: recuperació econòmica al preu que sigui, cohesió social mínima com a línia vermella a no traspassar i dret a decidir com a horitzó. El consell executiu, ja amb els nous consellers, va fixar els objectius prioritaris del pla de govern que despleguen les “premisses consensuades” en l'acord firmat amb ERC fa quinze dies.

Més enllà de l'objectiu sobiranista, el pla inclou imposar-se un esforç en la batalla social. “És l'economia, estúpid”, diu el tòpic. Hi destaquen futures lleis, com la de simplificació administrativa o la de transparència i accés a la informació pública, facilitar el crèdit a les pimes i els autònoms, la creació d'un fons de rescat a les famílies pobres i una xarxa de pisos d'emergència per sectors socials en risc, impulsar un pacte contra la pobresa o el compromís per pagar els deutes a les entitats del sector social. El pla preveu la celebració d'una cimera amb els partits la primera quinzena de març per pactar iniciatives contra la crisi. “Avui hem parlat molt més sobre l'atur que sobre si la conselleria de Presidència ha de dur el nom d'Exteriors”, va dir el portaveu, Francesc Homs, després de saber que Catalunya tanca el 2012 amb 32.712 aturats més, un 5,3% per sobre de 2011.

El drama de 646.956 aturats a Catalunya pesa, i molt, sobre els objectius de govern. Tot i això, Homs va anunciar que els propers pressupostos de la Generalitat inclouran una reducció de la despesa en massa salarial dels treballadors públics. “Procurarem no acomiadar cap interí, però ens hem de reunir en les properes setmanes amb els sindicats per parlar sobre aquest tema.” Homs va deixar anar que hi ha dues opcions per reduir la despesa en salaris: reduint el sou o acomiadant personal.

L'altra prioritat és afrontar el dret a decidir de manera urgent. Donant compliment a l'acord entre CiU i ERC, crearà el gener el Consell Català per a la Transició Nacional, tot i que Homs no va concretar com es designaran els seus membres ni de quins espais polítics i ideològics seran. Es posarà en funcionament el febrer. L'activitat legislativa, ja prevista, es basarà en l'aprovació de la llei de consultes –en fase avançada–, la llei de l'Administració Tributària –per construir una Hisenda catalana–, la llei de la banca pública i, després de trenta anys d'autogovern, la llei electoral catalana.

L'últim dels set objectius prioritaris és la campanya de projecció exterior de identitat, llengua i cultura. Tot i això, segons va reconèixer Homs després de dies d'incertesa, es farà probablement sense el nom d'Exteriors a la placa del departament de Presidència. El govern va evitar ahir, a preguntes d'aquest diari, ratificar en els seus càrrecs el secretari general d'Exteriors, Senen Florensa, i el delegat davant la UE, Joan Prat. S'obre així la porta a una futura substitució d'aquests alts càrrecs propers a Unió.

LA FRASE

Procurarem no engreixar les llistes de l'atur acomiadant interins. Però hem de parlar amb sindicats
Francesc Homs
conseller de presidència

Vilajoana, nou secretari general

Mas recupera una persona de la màxima confiança per al seu segon govern: el portaveu de CiU al Senat i exconseller, Jordi Vilajoana, ocuparà la secretaria general de Presidència, fins ara en mans d'Homs. Vilajoana, que treballarà a les ordre directes de l'actual conseller de Presidència, deixa Madrid per tornar a Catalunya després d'haver-hi estat durant quasi deu anys, en què va arribar a ser vicepresident del Congrés dels Diputats. Vilajoana ja havia estat conseller de Cultura a l'últim govern de Jordi Pujol i, prèviament, director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. L'enfortiment polític, amb Homs i Vilajoana, del departament de Presidència va aixecar ja alguna suspicàcia. ICV-EUiA va demanar ahir al govern que especifiqui si serà la conselleria de Presidència –controlada per CDC– la que assumirà competències polítiques que fins ara tenia la vicepresidenta, Joana Ortega, d'Unió. El govern manté la majoria dels càrrecs de segon rang a les conselleries. Només s'incorpora com a secretari general d'Interior Josep Martínez Melgares arran de l'arribada d'Unió al departament. La resta de secretaries generals es mantenen, amb només dos canvis d'ubicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.