Política

L'extra de cobrar la doble

accions Alguns ajuntaments ideen sistemes per esquivar la prohibició estatal d'abonar la paga de Nadal als funcionaris avançament Molts opten per avançar la prima de l'estiu

El sector dels funcionaris ha estat, sobretot els dos darrers anys, un dels que més han patit les retallades, primer del govern català i després de l'espanyol. L'última patacada econòmica va ser la que el mes de juliol va anunciar el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, en el sentit que s'eliminava la paga extra de Nadal als que cobressin més de 962 euros mensuals. Una prohibició, segons Madrid, obligada per la conjuntura econòmica i per controlar el dèficit que hauria de ser compensada a partir del 2015 amb aportacions al fons de pensions dels funcionaris. El problema és que els principals perjudicats són els treballadors del món local, ja que només una seixantena d'ajuntaments catalans tenen contractat un pla de pensions, mentre que els de l'Estat i la Generalitat en tenen tots. Per tant, és una incògnita com els serà compensada als empleats de corporacions locals.

La teoria ha estat una, però la pràctica, una altra. Nombroses administracions han buscat algun tipus d'argúcia per passar per alt la prohibició de Rajoy i abonar als seus treballadors la paga extra de Nadal. Això, tot i l'avís explícit del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, que amenaça de controlar qualsevol traspàs econòmic al capítol de personal. No obstant això, alguns ajuntaments han desafiat la prohibició. El de Barcelona és el que ho ha fet d'una manera més òbvia. L'equip de govern i els sindicats han pactat una doble fórmula per sargir la retallada de sou als funcionaris. Per una banda, se'ls ha avançat a aquest mateix mes el cobrament de la paga extra de l'estiu. Alhora, però, el consistori ha introduït una nova gratificació en concepte de productivitat per als 9.200 treballadors que en depenen directament, una mesura que ha estat decisiva per aconseguir l'aprovació del nou catàleg de llocs de treball de la corporació i prorrogar la vigència del conveni col·lectiu fins al 2015. Aquesta nova prima, que el PP considera que entra en col·lisió amb les restriccions del govern estatal, suposarà un cost de 7 milions per a les arques municipals, i un ingrés extra per a cada empleat d'un 30% de la seva nòmina.

Altres ajuntaments també han optat per la fórmula dels avançaments. El de Tarragona ha ofert als seus treballadors la possibilitat d'alleugerir la desaparició de la paga amb el cobrament avançat de part d'altres pagues extres. Els funcionaris podien sol·licitar cobrar durant aquest Nadal part de la pròxima paga extra de juny o fins i tot un avançament a costa de la paga extra que s'hauria de cobrar el desembre vinent. En cas, però, que es repetís la situació de l'any passat i el govern tornés a eliminar alguna d'aquestes pagues extres, l'avançament passaria a fer-se a compte del salari mensual del treballador en qüestió. El mateix ha fet Sant Climent de Llobregat, que ha abonat una bestreta de la paga per al mes de gener. Una opció similar a la que han decidit Cerdanyola del Vallès i Roses, que va oferir als empleats que ho desitgin l'equivalent de la paga de Nadal en forma de bestreta. Això sí, els beneficiaris de la mesura hauran de retornar la quantitat en els quatre anys vinents a raó d'un 12,5% anual.

El cas de Terrassa és diferent. Segons han explicat fonts sindicals, cada any es concedia una paga de productivitat a l'estiu a aquells treballadors que complien un seguit de requisits. Ara s'ha universalitzat per endavant, de manera que tothom l'hauria de cobrar. Municipis com ara Vic i Lleida, en canvi, han optat per una solució a mitges: la paga doble de juny dividida en dues, entre ara i a l'estiu. El decret del govern de Rajoy no ha agafat tothom en la mateixa situació. La supressió de la paga ha estat un alleujament per a les arques d'alguns ajuntaments, però d'altres, en disposició de fer efectiu el pagament, s'han queixat. Conxita Campoy, alcaldessa de Malgrat de Mar, va arribar a enviar una carta a Rajoy en la qual, entre altres coses, li deia que no entén “per què, disposant d'una Hisenda sanejada”, no pot “complir els compromisos contractuals amb els treballadors municipals”.

Cap als tribunals

D'altra banda, la Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l'Administració de Catalunya i la Intersindical Alternativa de Catalunya (Catac-Iac) interposarà recursos contra la supressió de la paga, tant per la mateixa eliminació com per la part meritada i no abonada. El sindicat sosté que es fa el descompte en la paga i en el complement addicional de manera íntegra. Aquest descompte és hàbil des de l'1 de juny, obviant que el decret estatal no es va publicar al BOE fins al 14 de juliol i que va entrar en vigor l'endemà, la qual cosa suposa que hi ha 44 dies de retribució consolidada que no es poden descomptar, ja que l'extra es genera dia a dia.

Tot plegat coincideix amb l'anunci del govern català que segurament enguany caldran nous ajustaments en els sous dels funcionaris per evitar acomiadaments d'interins. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va reconèixer aquesta setmana que el govern s'ha de reunir amb els sindicats, perquè hi ha dues opcions: reduir sous o acomiadar personal.

LA XIFRA

Procurarem no acomiadar cap interí, però ens hem de reunir amb els sindicats les properes setmanes per parlar d'aquest tema
Francesc Homs
Conseller de presidència
9,79
per cent
de la població activa de Catalunya treballa en algun dels cossos de funcionaris de les administracions.

Cada comunitat és un món i cada ciutat, també

La prohibició d'abonar la paga doble al cos de funcionaris la va anunciar el mateix Rajoy el mateix dia que també feia pública la pujada de l'IVA. A partir d'aquí, cada comunitat autònoma ha optat per diverses fórmules amb la intenció d'esquivar el decret estatal. El més paradoxal ha estat el cas d'Extremadura, governada també pel PP. Dijous transferia als comptes dels seus treballadors la paga extraordinària del mes de juliol en concepte d'avançament. El govern de José Antonio Monago al·lega que la prohibició es limita a la paga de Nadal, però que no diu res de la d'estiu i que, tenint en compte que les seves arques estan sanejades, no hi ha impediment. A Extremadura, la comunitat espanyola més beneficiada pel model de finançament autonòmic i que fa que cada any tingui superàvit, el 26,6% de la població és funcionària, mentre que a Catalunya el cos del funcionariat no arriba al 10%. Una decisió, la de Monago, que no ha agradat a l'executiu espanyol. Però de moment no ha recorregut al Tribunal Constitucional, cosa que sí que va fer amb el govern del basc Patxi López. Va infringir el decret i va transferir la paga doble, però el TC el va obligar a fer marxa enrere. El govern de Navarra ha seguit la mateixa tàctica que el d'Extremadura, mentre que ciutats com ara Àvila i Palència han abonat ara la paga de juny i al juny pagaran la del desembre vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.