Política

La meitat dels espanyols auguren més “tensions nacionalistes”

El CIS situa el nacionalisme com un problema major que l'atur o la violència de gènere d'aquí a cinc anys

Un 54% dels enquestats, en contra de la recentralització de l'Estat

Les eleccions catalanes i el gir independentista de CiU han marcat un punt d'inflexió en la política catalana i espanyola, i Catalunya, en paraules d'Artur Mas, ha iniciat “l'operació ciutadana i nacional més important dels últims 300 anys”. Aquest panorama preocupa, i molt, la resta de l'Estat, i el govern de Mariano Rajoy i també la caverna mediàtica més espanyolista han iniciat una ofensiva per intentar contrarestar l'auge del sobiranisme català.

L'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que es va fer pública ahir, també recull aquesta preocupació dels espanyols, que consideren que les “tensions nacionalistes” poden anar en augment en els pròxims cinc anys. Concretament un 52% dels enquestats vaticinen que aquest problema anirà in crescendo i que serà major que l'atur, la violència de gènere, el frau fiscal o la corrupció política.

Primera vegada

El CIS pregunta per primera vegada als ciutadans quin escenari hi haurà d'aquí a cinc anys, i també inclou com a novetat el terme “tensions nacionalistes”. Un fenomen que s'entén per tot el procés que està vivint Catalunya i pel fet que el sondeig es va dur a terme entre l'1 i el 15 de desembre del 2012, just després dels comicis catalans en què els partits favorables al dret a decidir i a la convocatòria d'un referèndum van guanyar clarament.

En aquest mateix camp només un 14% mantenen que les “tensions nacionalistes” disminuiran.

Xoc de trens

Unes xifres que demostren que molts espanyols són conscients que a Catalunya s'està obrint una nova etapa amb un horitzó del 2014 per poder celebrar la consulta i que el panorama convida a pensar en un inevitable xoc de trens entre la Generalitat i La Moncloa.

Una altra de les qüestions més rellevants, que ja s'ha anat repetint en els darrers baròmetres del CIS, és quin model d'estat prefereixen els espanyols. Cada cop hi ha més persones –un 53,8%– que es mostren contràries a la recentralització estatal; uns resultats que contrasten amb el model del PP, que cada dia intenta treure més poder de decisió a les autonomies. A l'anterior sondeig del CIS, el del setembre passat, la xifra se situava en el 47,4%.

Dins d'aquest cistell s'hi troben els que volen que l'Estat continuï com ara –un 32,5%–; els que advoquen perquè els territoris tinguin més competències –11,9%– i els que prefereixen un sistema estatal que reconegui la possibilitat d'una comunitat per independitzar-se –9,4%–. Curiosament aquesta última opció augmenta respecte del CIS del setembre del 2012, quan se situava en el 8,9%.

A l'altra cantó hi ha els qui opten per eliminar els territoris o restar-los autonomia: un 36,9%.

Un 15% se senten espanyols

Enmig de tot aquest ball d'estadístiques, també en sobresurt una altra. Un 15% admeten que només se senten espanyols, mentre que un 54,1%, tan espanyols com membres del seu territori –català, basc, gallec, etcètera.

I un 5,6% només es mostren partidaris de la seva comunitat.

1-12-2012
és el dia en què va començar l'enquesta, que es va allargar fins al 15 de desembre
237
municipis
han participat en aquest baròmetre estatal, que es va fer públic ahir al matí
2.480
entrevistes
es van realitzar en aquesta última enquesta del Centre d'Estudis Sociològics (CIS)

Una situació política “molt dolenta”

El panorama polític cada cop és pitjor a l'Estat espanyol, segons es reflecteix en aquest sondeig del CIS. En el mes de setembre del 2012, un 37,3% dels enquestats opinaven que la situació era “molt dolenta”, mentre que ara aquesta xifra ha pujat fins al 42%. I en les previsions també pinten bastos, perquè un 49% opinen que l'escenari empitjorarà i un 40,5%, que continuarà igual.

Els polítics també surten molt mal parats quan es pregunta a la ciutadania quin és el “principal problema que actualment hi ha a Espanya”. Els partits i la política en general se situen en la tercera posició, només darrere de l'atur i dels problemes econòmics.

En clau econòmica, el pessimisme continua molt present entre la població de l'Estat espanyol, ja que el 79% consideren que la situació serà igual o, fins i tot, pitjor durant el 2013. Així mateix, el 55,9% per cent dels ciutadans qualifiquen de molt dolent el panorama econòmic actual, mentre que el 35,6% el consideren dolent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.