Política

El Tresor es vanta que tenia 35.000 milions de liquiditat mentre incomplia l'Estatut

El fons de liquiditat autonòmica tindrà 23.000 milions el 2013

Rajoy no vol que els bons de les comunitats paguin més d'un 2,5% respecte als espanyols

Dirigir el Tresor obliga a ser previsible (mantenir un calendari d'emissions de deute al marge de les turbulències) i a ser àgil (aprofitar els moments de calma als mercats i pagar menys interessos). En l'estratègia, sovint el secret més ben guardat és el saldo viu de tresoreria, és a dir, la diferència entre els diners que han entrat i els que han sortit a l'hora de tancar la caixa al final del dia. Durant el 2012, en què la Generalitat va passar per tensions de liquiditat i va veure incomplert un altre cop l'Estatut en el compromís inversor del seu pes en el PIB, el Tresor presumeix d'haver tingut un saldo diari de 35.000 milions de liquiditat.

Revelar el saldo viu diari del Tresor durant el 2012 hauria desfermat un huracà polític quan a l'octubre la Generalitat –com altres governs autonòmics– no va poder pagar a temps concerts educatius, sanitaris i socials o quotes a la Seguretat Social. Per aquest motiu, el secretari general del Tresor, Íñigo Fernández de Mesa, no va airejar el saldo diari de la caixa forta durant el 2012 fins ahir, en la presentació del calendari de subhastes de bons i lletres del 2013.

“Hem mantingut una situació de tresoreria confortable, superior en 5.000 milions al saldo mitjà del 2011”, exposava ahir a posteriori Fernández de Mesa. En paral·lel, durant el segon semestre del 2012 la Generalitat vivia amb les estretors de cobrir els majors venciments de deute (5.775 milions) i al juliol feia oficial el prec del rescat financer del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

Dins el programa d'emissions de 230.000 milions de deute per tot el 2013, el govern de Mariano Rajoy hi inclou 23.000 milions per al FLA durant el present any, de manera que les comunitats ja saben el sostre de diners que poden sol·licitar. “Si algunes no acudeixen aquest any al FLA i surten amb èxit als mercats, la quantitat serà menor”, diu el secretari general del Tresor. Per fer quadrar els comptes, Rajoy es reserva un as: que Loteries es pugui endeutar en 6.000 milions.

Vigilància d'emissions

Tant si la comunitat està sota l'òrbita del FLA com si no, el Ministeri d'Economia es disposa a vigilar que cap comunitat no emeti deute a preus desorbitats pagant interessos cars. Per evitar una nova escalada de bons patriòtics quan s'obrin els mercats (el 2011 es van arribar a oferir rendibilitats superiors al 8%), el Ministeri d'Economia no permetrà emissions que paguin més d'un 2,5% del que paga el Tresor. Així que si el bo a deu anys paga un 5%, el de la comunitat no podrà superar el 7,5%.

En el compliment del dèficit, el Tresor valora “l'esforç impressionant” de les comunitats per complir l'1,5% el 2012 i no flexibilitza per ara ni aquest objectiu ni el del 0,7% pel 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.