Política

Junqueras, ratificat com a cap de l'oposició al Parlament

El PSC, ICV i Ciutadans asseguren que el nomenament no té sentit perquè Esquerra és el soci de govern de CiU

Navarro s'havia presentat per ocupar el càrrec

Oriol Junqueras ja és oficialment el cap de l'oposició al Parlament, tot i les queixes del PSC i Iniciativa, que consideren il·lògic que ERC signi un pacte d'estabilitat governamental amb CiU i alhora vulgui exercir com a principal partit opositor. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va signar ahir la resolució a favor de Junqueras seguint les directrius de la llei de la presidència de Generalitat i del govern, que indica que aquesta figura l'ha d'ocupar el president del grup parlamentari de l'oposició amb més escons.

Fa uns dies, el PSC havia demanat que Pere Navarro assumís el càrrec i va esgrimir arguments polítics i jurídics contra el líder d'Esquerra. Per la seva banda, Iniciativa va exigir l'eliminació temporal d'aquesta figura.

Ahir, quan es va conèixer la decisió de De Gispert, les crítiques van tornar a aflorar. El portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, va tornar a reivindicar el paper de Pere Navarro com a principal opositor d'Artur Mas i va recordar que “els fets” acabaran demostrant-ho. També va recriminar a ERC que nedi entre dues aigües: entre el govern i l'oposició. Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA i secretari de la mesa del Parlament, David Companyon, va explicar que la seva formació volia ajornar aquest nomenament i debatre-ho en el ple.

Un altre grup que va carregar amb força va ser Ciudadans, que va lamentar que ERC tingui el “desvergonyiment” d'acceptar el càrrec i donar suport al govern.

Aquest és el primer cop que ERC ocuparà el càrrec de cap de l'oposició, que està regulat per llei i que té prioritats de protocol i retribució econòmica. Junqueras sempre ha defensat que l'escenari ideal per a la celebració de la consulta és que el president i el cap de l'oposició vagin a l'una, cosa que no passaria amb el PSC.

21
diputats
va aconseguir Esquerra en les eleccions passades i es va convertir en la segona força.

Mas compareixerà en el primer ple, el dia 23

La mesa del Parlament va celebrar ahir la seva primera reunió ordinària i va acordar que el primer ple de la legislatura serà el dia 23 de gener. Serà una sessió plenària de caràcter extraordinari en què està previst que comparegui el president de la Generalitat, Artur Mas, per explicar les línies mestres del seu executiu. Un altre punt del dia serà l'elecció dels senadors per designació parlamentària i la proposta de creació de comissions. Tot i això, serà la junta de portaveus, que es reunirà el dia 15, la que acabarà de perfilar els punts que es discutiran en aquest ple.

També es més que probable que es debati la declaració de sobirania que CiU i ERC estan negociant. Les dues formacions sempre han repetit que aquest text s'hauria de discutir en el primer ple de la legislatura, però a hores d'ara no s'ha entrat cap document a registre. Els dirigents nacionalistes i republicans continuen intercanviant-se propostes per arribar a una entesa, tot i que fonts negociadores destaquen que la qüestió encara està força “verda”. Els dos partits també volen estendre la mà a la resta de grups parlamentaris i intentaran que el PSC, ICV i la CUP signin la declaració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.