Política

“No penso dimitir”

Duran trenca el silenci des de Xile i recorda que Unió ja va aclarir responsabilitats internes pel cas Pallerols

Homs i Gordó podrien comparèixer per donar-ne explicacions atenent la demanda del PSC i ICV

El líder d'Unió compara el cas amb qui es deixa una aixeta oberta


S'intensifiquen les crítiques
i peticions
de dimissió


Josep Antoni Duran i Lleida va trencar ahir el silenci des de Xile. Sota la forta pressió política que pateix Unió per la sentència de conformitat sobre el cas Pallerols, la frase més esperada va ser tan curta com previsible: “No penso dimitir.” El líder dels socialcristians va parlar per primer cop mentre s'intensificaven les demandes de l'oposició perquè s'aclareixin responsabilitats al partit i el govern assegurava que podria comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la resolució del cas.

Duran es va ajustar al mateix guió que ja havia defensat la portaveu d'Unió, Marta Llorens, el dia abans des de la seu nacional. Va insistir que en el seu moment ja va ser expulsat el secretari d'organització del partit, va dimitir el president del consell nacional i militants implicats en el cas es van donar de baixa. Unió considera que no s'ha “finançat de manera irregular” perquè es va beneficiar de la malversació de fons sense que la direcció en tingués coneixement. Això inhabilita, al seu criteri, el compromís assumit l'any 2000 pel seu líder. Duran va assegurar que dimitiria si es demostrava que ell era responsable de finançament irregular. Ara, però, té la “consciència tranquil·la” i va advertir als partits que no l'obligaran a deixar la política.

Per fer-se entendre, Duran va construir una comparació gràfica en declaracions al diari xilè La Tercera, que el va anar a rebre a l'aeroport de Santiago. “Si vostè té un pis i algú està treballant a casa seva i es deixa l'aixeta oberta, vostè no ho fa voluntàriament, ni té responsabilitat penal; és clar que haurà de pagar, però és una responsabilitat civil subsidiària”, va dir. Unió, Fidel Pallerols, exalts càrrecs del partit i del Departament de Treball han reconegut amb el pacte de la fiscalia i la defensa la malversació de 388.484 euros. Ara els han de tornar.

Les peticions d'explicacions a Duran no es van sentir tan sols entre les files de l'oposició. El govern està disposat a donar la cara. El PSC i ICV-EUiA van formalitzar ahir una petició conjunta perquè compareguin al Parlament els consellers de la Presidència, Francesc Homs, i de Justícia, Germà Gordó, al Parlament. Duran és president de la comissió bilateral Estat-Generalitat i els de Pere Navarro i Joan Herrera consideren necessari que l'executiu aclareixi “les condicions en què s'ha produït la resolució judicial”. Fonts del Palau de la Generalitat remarcaven que el govern sempre està disposat a donar explicacions quan li'n demanen.

Abans que transcendissin les primeres declaracions de Duran, que també va ser entrevistat per 8tv a la nit, el convergent Pere Macias, portaveu adjunt de CiU al Congrés, també va opinar a Ràdio Barcelona que aconsellaria al líder d'Unió que s'esplaiés. “Crec que pot fer-ho i que pot ser bo que ho faci”, hi va afegir. Jordi Jané, també diputat de la federació a la cambra baixa, va defensar la tasca institucional de Duran, que presideix la comissió d'Afers Exteriors. Navarro va insistir que Duran hauria de dimitir perquè s'hi va comprometre si es demostrava el finançament irregular del partit.

Millo es defensa

L'exmilitant socialcristià i antic delegat de Treball a Girona, el popular Enric Millo, no es va declarar sorprès pel silenci inicial de Duran. Diu que en altres moments importants per a CiU també estava de viatge. Millo, que va estar imputat durant la instrucció del cas fins que el jutge instructor va considerar que no hi estava implicat, creu que ell en va ser una “víctima injustificada”. Com Duran, el portaveu del PP estava citat a declarar com a testimoni en el judici que, finalment, no s'ha celebrat per l'acord. El líder d'Unió, visiblement molest amb Millo, va etzibar que el popular “sap moltes més coses” que ell sobre el cas Pallerols. I que va ser justament per això que el va excloure de les llistes.

Les crítiques a Duran també es van multiplicar a Madrid. El PSOE va sentenciar que s'ha de fer “alguna cosa urgent respecte a la corrupció”. El president del Congrés, Jesús Posada, es va mostrar convençut que el socialcristià reflexiona “profundament” sobre el seu futur polític des de Xile.

Unió, que és un partit petitet, ha de tenir l'oportunitat que altres persones sortim a donar explicacions
Marta Llorens
PORTAVEU D'UNIÓ
Li recomanaria [a Duran] que surti i expliqui com més aviat millor tot el que té per explicar
Pere Macias
DIPUTAT DE CIU AL CONGRÉS
La d'Unió és una resposta per girar full ràpidament però el tema té una dimensió molt gran
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Quan hi ha hagut situacions complicades en els darrers vint anys, ell [Duran] estava de viatge
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP
Estic segur i em sembla bé que [Duran] faci això, que reflexioni
Jesús Posada
PRESIDENT DEL CONGRÉS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.