Política

Londres torna a donar exemple i accepta la sobirania escocesa

Els parlamentaris britànics creuen que la decisió sobre la independència “només la pot prendre el poble escocès”

Espanya no reconeix aquest dret

Westminster demana “consens” per fer la llei del referèndum

Una vegada més, l'exemple del Parlament britànic deixa exposada a les seves pròpies limitacions i vergonyes l'escassa qualitat de la democràcia espanyola quan es parla del dret a decidir. Ahir mateix, el Comitè d'Afers Escocesos de la cambra de Westminster va emetre un informe sobre el futur referèndum per la independència d'Escòcia que conclou: “Estem d'acord que això és [pronunciar-se sobre els lligams d'Escòcia amb el Regne Unit], en última instància, una decisió que només el poble escocès pot prendre, i que independentment dels seus punts de vista sobre l'assumpte, és una decisió que la resta del Regne Unit ha d'estar disposada a acceptar. Seria un error tractar de mantenir Escòcia a la Unió si els escocesos voten a favor de la separació. Per contra, si els escocesos confirmen el desig de continuar sent part del Regne Unit, la qüestió de la separació s'ha de considerar com a fermament assentada durant una generació o més.”

La publicació d'aquest text té lloc un dia després que CiU i ERC adoptessin una declaració a Barcelona segons la qual el Parlament de Catalunya aprovarà el proper dia 23 la constitució de Catalunya com a “subjecte de sobirania”, capaç de pronunciar-se legalment quant a la seva continuïtat o no dins de l'Estat espanyol. Actualment, l'article 2 de la Constitució espanyola limita aquest dret a la totalitat dels ciutadans de l'Estat. L'informe del Parlament britànic, però, destaca també algun aspecte del qual l'executiu català hauria de prendre bona nota, en especial si vol construir un ampli consens per fer possible, amb màximes garanties, l'anhelat referèndum, si més no per una part substancial de la comunitat catalana. En concret, els parlamentaris britànics demanen que en el procés d'elaboració de la llei que ha de fer possible la consulta s'estableixin les màximes garanties de justícia, tot i admetre que “el Govern escocès, controlat per un partit compromès amb la separació, serà alhora en la posició de ser un jugador en el joc, així com tractarà d'exercir el paper d'àrbitre neutral”. Per aquesta raó, els comuns demanen a l'executiu d'Alex Salmond, que “les decisions al Parlament escocès s'aprovin sobre la base d'un ampli consens, en lloc d'una majoria”.

La redacció de l'informe de Westminster, que sanciona l'Acord d'Edimburg del 15 d'Octubre de l'any passat, i que avala la decisió del govern del primer ministre britànic, David Cameron, de transferir els poders necessaris al Parlament escocès per fer una consulta legal i vinculant, era un més d'entre els tràmits necessaris per bastir el procés que ha de conduir a la celebració del referèndum.

Una finestra al món

Els membres del comitè parlamentari escocès van acceptar ahir de bon grau l'Acord d'Edimburg. Alhora, però, van destacar la gran responsabilitat de Holyrood (parlament escocès) de tirar endavant tot el procés amb exquisida justícia democràtica i total transparència. Ian Davidson, president del comitè, afirmava en el moment de la presentació del text: “El referèndum serà la finestra d'Escòcia al món i ha de ser manejat amb orgull i probitat. Idealment, els detalls seran acordats per consens i cooperació.” En resposta a l'informe, la diputada escocesa pel Partit Nacionalista Escocès (SNP), Linda Fabiani, va dir que el bàndol del sí “exercirà les funcions que s'esperen d'ells amb el més alt grau d'integritat” i amb una “comprensió total i adequada” de la importància de les qüestions plantejades. Els dos detalls més importants a hores d'ara són el finançament de la campanya i la redacció de la pregunta, que el govern escocès d'Alex Salmon ja ha remès a la comissió electoral. Aquest organisme, àrbitre de la disputa, es pronunciarà en els propers dos mesos sobre si l'enunciat “Està d'acord que Escòcia sigui un país independent?” és just i no partidista. Una vegada conegut
el dictamen, Holyrood començarà la discussió per elaborar la llei de referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.