Política

La declaració de CiU i ERC aixeca recels entre els partits

El PSC i Iniciativa critiquen el to independentista del text

Esquerra, molesta per la filtració d'un document de “treball”

Duran recorda que seria un error no tenir l'aval d'altres formacions

La declaració sobiranista de CiU i ERC que prepara el terreny per a la consulta i que inicia el camí per “constituir Catalunya en nou Estat dins d'Europa” ha aixecat recels entre la resta de formacions. El PSC i Iniciativa retreuen el biaix “independentista” del text, mentre que la CUP es queixa que republicans i nacionalistes l'hagin cuinat tot sols. Els més bel·ligerants són el PP, que ja amenaça de frenar la declaració amb “mecanismes legals”, i Ciutadans. Tot i aquests retrets, ICV i la CUP són els que es mostren més oberts a aconseguir un pacte.

Dijous a la tarda es va fer pública la resolució, i des de llavors CiU i ERC no paren de rebre crítiques. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja ha advertit que el contingut hauria de canviar “molt” perquè el seu grup hi donés suport, i va assenyalar que no es recull el principi del dret a decidir, sinó que és un aval directe a la independència. És per aquest motiu que els socialistes no descarten presentar un text alternatiu i eliminar les referències a l'estat propi.

El secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, es va expressar en una línia semblant, però va assegurar que tindran una actitud “responsable” per fer millores. Segons la seva opinió, el redactat confon el dret a decidir i la independència, resulta en conseqüència “excloent”, i dóna l'”excusa perfecta” a qui vulgui tenir excuses per despenjar-se del procés, que és com es va referir, sense esmentar-lo, els socialistes.

La CUP també veu possible donar suport a la resolució, encara que és partidària d'introduir-hi diversos matisos, en referència a les relacions amb la Unió Europea o la participació popular al procés. Això sí, el seu portaveu, David Fernàndez, va lamentar que la resta de grups ja s'hagin trobat la “taula parada”.

Consens parlamentari

CiU i ERC tenen la intenció que el primer ple de la legislatura, el proper dia 23 gener, debati la declaració sobiranista. Tenen temps fins dimarts vinent al matí per entrar el document al registre i que la junta de portaveus, que es reuneix aquell mateix dia, el pugui incloure en l'ordre del dia de la sessió plenària. Però tampoc no seria descartable que aquest termini s'ampliés i es convoqués una junta de portaveus extraordinària abans del 23 de gener.

En tot cas, els dos partits pretenen aconseguir que la proposta tingui el màxim de consens possible i aquests dies hi haurà negociacions a diverses bandes. Davant d'aquesta situació, els republicans estan molestos perquè dijous van remetre un “document de treball” al PSC, ICV i la CUP perquè hi poguessin dir la seva i al cap de poques hores s'havia filtrat als mitjans de comunicació. I tot seguit va venir la cascada de crítiques i retrets. “Volem que sigui un document de país”, ressaltava la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista a TV3.

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també va fer una crida a sumar, i va remarcar que s'ha de “dialogar i estar oberts a fer modificacions al text per intentar que també el comparteixen ICV-EUiA i, fins i tot, el PSC”.

15.01.12
És l'últim dia
per presentar el document al registre si es vol que el text es debati en el ple del 23 de gener.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.