Política

PSOE: “mai” al dret a decidir

avís

Rubalcaba anuncia a Navarro la negativa eterna a la consulta i ofereix una reforma federal de la Constitució

El PSC manté l'aposta per una convocatòria legal però lloa el salt fet

“Amb Catalunya, singularitats, sí; privilegis, no”, diu el líder del PSOE


El català Pere Navarro i el cantàbric Alfredo Pérez Rubalcaba han convertit la seva discrepància sobre el dret a decidir en un duel tan públic que l'audiència socialista presencia la pugna pendent de detalls com ara els tons i les modulacions per avaluar-ne el marcador. En un comitè federal que el PSOE presenta com el de la seva refundació a un any de perdre La Moncloa, Rubalcaba va aprofitar la presència de Navarro a la seu madrilenya del carrer Ferraz per solemnitzar, a porta tancada, un rotund cop de porta a la consulta vinculant i acordada amb Madrid que anhela el PSC. “La resta d'Espanya mai acceptarà que una part decideixi sobre una cosa que afecta el tot. El PSOE tampoc”, va sentenciar.

Si dilluns en l'executiva federal els catalans amb cadira –José Zaragoza i Esperança Esteve– en van tenir un tast, ahir la plana major del PSOE va assistir al xoc de visions amb la declaració de sobirania de CiU i ERC com a teló de fons. Obria el foc a les nou del matí el secretari general del PSOE, que acompanyava la negativa al dret a decidir incloent-hi l'adverbi “mai” per primer cop. “Si el debat se centra en el dret a decidir, no hi haurà sortida. No trobarem una solució, no es pot. Això és un sí o un no”, va insistir apel·lant a Navarro i als dirigents del PSC com ara Antoni Balmón i Núria Marín. A canvi de l'avís d'oposició eterna a la consulta, Pérez Rubalcaba va oferir –“des del PSOE al PSC i a Catalunya”– una reforma de la Constitució en clau federal sobre quatre punts: reforma del Senat, limitació de competències de l'Estat, mecanismes de cooperació i lleialtat institucional. “Amb Catalunya, singularitats, sí; privilegis, no”, va sentenciar.

La diatriba va obrir un torn de 47 intervencions que es va allargar més de vuit hores. Precedit per l'andalús Mario Jiménez, el segon torn va ser per a Navarro, que va defensar l'aposta per una consulta “legal i vinculant”, sabent que la seva prèdica no era compartida. “Rubalcaba i jo havíem expressat aquesta discrepància, públicament i fins i tot en actes conjunts; existeix i no la neguem”, s'esforçava a desdramatitzar ja fora de la reunió. “Però també m'agradaria destacar que avui el PSOE, tot ell, ha parlat d'una reforma de la Constitució per avançar cap a estructures federals de l'Estat espanyol. Fa poc temps això no era en l'agenda del PSOE i semblava que fos impossible”, va voler subratllar. “Hi ha coses que semblen impossibles i que hauran de ser possibles”, afegia confiant a dissoldre el “mai” al referèndum algun dia. I estenia l'optimisme al PP: “A la reforma de la Constitució, ens sembla impossible que el PP s'hi pugui sumar, i jo estic convençut que s'hi acabarà sumant.”

El desenllaç del duel dialèctic entre Rubalcaba i Navarro va acontentar els barons més centralistes. “Rubalcaba ha estat rotund i a més ho ha dit en veu baixa, com s'ha de dir, perquè si ho dius cridant sembla que no t'ho creus”, va lloar el líder manxec Emiliano García-Page. “El dret a decidir és de tots els espanyols, que ho sigui d'una part del territori ho podrà defensar algú, però ja serà fora del PSOE”, va deixar anar. Alhora, l'extremeny Guillermo Fernández Vara animava a adonar-se que “el més important que té el partit en aquest moment històric és la E d'Espanya a la sigla”. A mig camí se situa el basc Patxi López, que promou un gir cap a l'acceptació del dret a decidir seguint el model d'Escòcia sempre que sigui amb un acord previ amb Madrid. “Però CiU i ERC han recarregat el dret a decidir i la consulta i han decidit ells per tots els ciutadans de Catalunya, i han decidit independència”, sosté López.

Després de vuit hores en què es van escoltar tots els accents de la pell de brau, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, aclaria: “No s'ha dit al PSC que renunciï al dret a decidir, se li ha dit que la posició del PSOE és no compartir-lo.” I negava friccions. “Tots els esments al PSC han estat afectuosos, i no dic des de l'afecte, dic afectuosos!”, insistia per anul·lar dobles lectures de malfiança.

Rubalcaba es va anotar l'èxit d'ajornar al 2014 el debat sobre les primàries a candidat a La Moncloa –a les quals no ha dit mai si hi concorreria– i va traçar un calendari de debats que acaba amb el consell territorial extraordinari del juliol, que ha de fixar el nou model federal del refundat PSOE.

Ha de ser possible fer una consulta legal, acordada i vinculant que permeti expressar-nos
Pere Navarro
primer secretari del psc
El dret a decidir és de tots els espanyols; que ho sigui d'una part ho defensarà algú de fora del PSOE
Emiliano García-Page
secretari general del psoe a castella-la manxa
Rubalcaba i jo hem discrepat sobre el dret a decidir en públic i en actes conjunts, però avui tot el PSOE parla de federalisme i fa molt poc semblava impossible
El nostre camí és el de la reforma federal de la Constitució; avui el porto aquí com una oferta del PSOE al PSC i a Catalunya
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del psoe
Si el debat se centra en el dret a decidir, no hi haurà sortida. La resta d'Espanya mai acceptarà que una part decideixi sobre una cosa que afecta el tot. El PSOE, tampoc
El més important que té el PSOE en aquest moment històric és la E d'Espanya a la sigla
Guillermo Fernández Vara
secretari general del PSoe a extremadura
25.11.12
Jornada
de les eleccions catalanes.
23.01.13
Tindrà lloc
el ple de la declaració sobiranista.

Arenas, pel front antisobiranista

Front comú contra el “desafiament de l'independentisme català”. És la proposta que el vicesecretari general de política autonòmica i local del PP, Javier Arenas, va fer ahir al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. La proposta consisteix a “contestar junts al desafiament independentista de Catalunya” i també defensar plegats “la Constitució i l'estat de les autonomies”.

Arenas, que presidia la reunió del consell territorial del PP a Sevilla, va atribuir “la conjuntura institucional complexa” que viu l'Estat espanyol a la “deriva independentista” d'alguns partits catalans, amb referència a CiU.

El dirigent popular també va acusar el PSOE d'“indefinició”, just el dia que Rubalcaba va donar un sonor cop de porta al dret a decidir. Els socialistes, va alertar, no poden “apuntar-se a falsos debats territorials”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.