Política

La flama continua viva

Reus encén una estelada d'espelmes a la plaça Mercadal en un acte que reivindica la independència de Catalunya

Carme Forcadell reitera el suport de l'ANC al govern català per aconseguir l'estat propi

Els llums de la plaça Mercadal de Reus apagats. Cinc mil espelmes en forma d'estelada il·luminen el centre de la ciutat i només se sent el cant d'Els segadors que entonen els centenars de persones aplegades a la plaça. Algunes ho fan amb el puny tancat aixecat enlaire, d'altres fent onejar l'estelada. Comencem pel final perquè el final va ser el moment més apoteòsic de la convocatòria que ahir a la tarda va fer l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Reus. S'hi van reunir per encendre una altra flama per la independència i aquesta vegada la flama ocupava 600 metres quadrats.

L'acte, que forma part d'una iniciativa itinerant que pretén recórrer tot el territori català, començava a les set de la tarda. A aquella hora la plaça ja era plena de gom a gom perquè a Reus, capital comercial per excel·lència, a més de molts independentistes també s'hi acumulava gent amb bosses de rebaixes que s'interessava pel perquè de tot plegat. Que allò tractava de la independència catalana ho evidenciava l'enorme estelada que guarnia la façana del costat del Centre Gaudí de Reus i les banderes més discretes que guarnien altres balconades. Que allò era un acte popular es podia endevinar observant els balcons de l'ajuntament, ahir oberts a la ciutadania que entrava i sortia del despatx de l'alcalde. També perquè a la plaça hi havia el gegant Carrasclet, el bou i la víbria animant la festa en espera que, una hora i mitja més tard, un comitè d'honor integrat per representants dels diferents pobles que ja han acollit la Flama de la Independència, per representants de les diferents entitats col·laboradores i pel mateix alcalde de Reus, Carles Pellicer, encenguessin l'estrella de la bandera. Davant la porta de l'ajuntament els Xiquets de Reus donaven solemnitat a l'encesa de les darreres espelmes aixecant quatre pilars i allí, amagat entre la pinya i amb la camisa de color marró, el socialista i exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez també se sumava a la festa per la independència.

Faltaven els parlaments. Primer Pere Borràs, coordinador de la territorial de l'ANC/Reus per la Independència, amb paraules d'agraïment per a tots els que havien participat en l'acte. Després Joan Ballester, expresident de Reus Decideix, que encoratjava els assistents a treballar amb “determinació, paciència i astúcia” per superar l'“Europa dels estats i construir l'Europa dels pobles”, i que alertava de la necessitat de no refiar-se de ningú perquè “en els moments decisius mai hem tingut l'ajut d'Europa”. El darrer torn era per a Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, que va agafar el micròfon ovacionada amb crits d'independència. La portaveu de l'Assemblea, que va voler dedicar l'acte al recentment traspassat doctor Broggi, va apel·lar al coratge del poble català “per no fer ni un pas endarrere”, i va demanar als assistents “no caure en provocacions”. Forcadell també va reiterar el suport i l'ajuda “a un govern que ens necessita”. Després es van apagar els llums i la plaça va emmudir perquè tot Reus sentís el cant d'Els segadors.

600
metres quadrats
és la superfície de la plaça Mercadal que ocupava l'estelada d'espelmes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.