Política

El dispendi d'Espanya

El diputat d'ERC Pere Aragonès fa un recull a través de Twitter de despeses estrafolàries i “vergonyoses” que surten en el BOE

Les partides més inflades són les de política exterior i les de l'exèrcit

Els republicans pretenen desmuntar les teories del PP, que sempre posa en dubte la política nacional de la Generalitat

ERC ja va portaral Congrés la polèmica sobre el malbaratament de les ambaixades espanyoles

El programa electoral del PP de les eleccions del 25-N posava per enèsima vegada el punt de mira en les delegacions catalanes a l'exterior i en les subvencions “identitàries”. Proposava eliminar de soca-rel la política “subvencionada i dels clients” de CiU i destinar aquests diners a àrees com ara educació i salut per poder combatre millor la crisi. El que no deia, però, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, és que les ambaixades catalanes tenen un pressupost anual d'uns dos milions i mig d'euros, mentre que l'Estat se'n gasta sis en la construcció de la residència de l'ambaixador al Marroc. Una barbaritat. I 50.000 euros en una piscina a la seu espanyola de l'Aràbia Saudita. Un exemple d'austeritat.

Aquesta és una de les moltes denúncies que el diputat d'ERC, Pere Aragonès, s'ha dedicat a fer durant l'últim any a través de Twitter. Cada dos o tres dies fa una piulada sobre els anuncis de licitacions i contractacions que es fan en el BOE. N'hi ha que són justificats; d'altres, curiosos, i uns quants, una “vergonya”. Tots agrupats amb
l'etiqueta #cosesdelboe.

El recull d'Aragonès –que té el perfil @perearagones– va començar precisament amb la polèmica sobre les delegacions catalanes. Al Parlament es discutia una moció del PP sobre la projecció del país i la possible supressió d'aquestes institucions. Per intentar contrarestar les dades dels populars, Aragonès va començar a buscar pel BOE despeses “supèrflues” de l'Estat dedicades a les seves ambaixades. I la recerca va donar els seus fruits: residències fastuoses, 115.000 euros per a les banderes espanyoles, 330.000 per a les estovalles i coberteria, 324.000 euros en el servei de neteja de la seu de Berlín, 400.000 euros en la restauració del vestíbul
i la il·luminació dels patis interiors de l'ambaixada al Vaticà i un llarguíssim etcètera.

A aquest dispendi, s'hi ha d'afegir el costós manteniment de molts dels edificis a l'estranger, que tenen un important valor arquitectònic: “L'ambaixada de Roma és un palau. Per tant, ja ets pots imaginar quant deu costar”, diu amb ironia Aragonès, que va penjar aquestes despeses a Twitter –amb el corresponent enllaç al BOE– i a partir d'aquí es va iniciar el camí de #cosesdelboe.

Els republicans també van aprofitar aquest malbaratament del govern de Rajoy per plantar batalla al Congrés dels Diputats i van presentar una bateria de més d'un centenar de preguntes per tal que les Corts justifiquessin com es pagava aquesta “festa” de les ambaixades. “Mentre es van retallant els pressupostos dels professors d'universitat, els infermers i els metges, ens gastem els seus sous en banderetes a càrrec de l'erari”, alertava fa un any el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch. Les respostes que van rebre van ser poc “concretes”
i amb moltes “vaguetats”.

Manteniment de l'exèrcit

Si l'apartat de política exterior espanyol és de jutjat de guàrdia, el de l'exèrcit tampoc no es queda enrere i Aragonès hi ha trobat un filó. Els milions i milions d'euros que es dediquen a la compra de bales i al manteniment dels helicòpters, els avions i els tancs. “Moltes partides que apareixen al BOE tenen sentit, però la despesa en tema militar és contínua i exagerada”, relata el diputat. Enmig d'aquestes gegantines operacions, n'hi ha algunes que són divertides com ara la compra en bloc de calçotets i calces de color verd, així com el pinso per als cavalls.

Els republicans sempre han denunciat aquesta disbauxa pressupostària al Ministeri de Defensa. Fa poques setmanes, el president d'ERC, Oriol Junqueras, recordava en una piulada: “El govern espanyol gasta 47 milions en defensa. Amb els diners de menys de tres mesos, no caldria fer cap retallada a Catalunya.”

Comunicació permanent

Un dels grans avantatges que alguns polítics troben en les xarxes socials és la interacció que tenen amb els usuaris, i Aragonès ho ha pogut experimentar. Per exemple, un jardiner es va posar les mans al cap quan va veure que La Moncloa es gastava uns 128.000 euros en la confecció de centres de flor tallada. També hi va haver una reacció directa en el cas d'una piulada en què s'especificava què costaven els viatges del Consell de Seguretat Nuclear. Un dels afectats es va dirigir al grup d'Esquerra al Congrés i es va oferir a donar les explicacions pertinents. “En cap cas dic si la despesa és justificada o no. Simplement la publico i tothom pot veure si és escandalosa o no”, afegeix.

Etiqueta
Pere Aragonès publica les piulades amb l'etiqueta #cosesdelboe. Sempre acompanya la dada en qüestió amb l'enllaç a la pàgina del BOE en què apareix l'anunci.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.