Política

Sense euro sanitari

El TC suspèn cautelarment la taxa després d'admetre a tràmit el recurs del govern espanyol

Homs denuncia la pressió que exerceix l'Estat contra Catalunya i alerta que al final serà inconstitucional respirar en català

El corró del govern espanyol continua inflexible amb Catalunya per tal de laminar el màxim de competències possible. Ahir el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre cautelarment l'euro per recepta després d'acceptar a tràmit el recurs que havia presentat l'executiu espanyol. Era una decisió esperada, però no per això menys dolorosa. Les arques de la Generalitat patiran l'enèsim ofec i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va esclatar amb una frase lapidària: “Al final acabarà sent inconstitucional respirar en català.” Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Ana Mato, va celebrar aquest nou escenari.

La taxa es va començar a aplicar el 23 de juny passat amb la intenció de retallar la despesa farmacèutica. Des de l'executiu català s'assegura que s'ha aconseguit reduir en un 21%, perquè és tracta d'un mecanisme més per dissuadir l'usuari que no pas per recaptar.

Però el govern espanyol va considerar que la Generalitat envaïa el terreny estatal en matèria de regulació de productes farmacèutics i va avisar que recorreria al Constitucional perquè l'aturés. Segons els arguments de La Moncloa, l'euro sanitari també introduïa desigualtats entre els ciutadans espanyols.

Les dues parts van obrir un procés negociador per intentar arribar a una entesa, però les converses no van arribar a bon port. El mes de desembre l'Estat va oficialitzar el recurs al Constitucional i va exigir la suspensió provisional de la mesura, cosa que ara ha fet l'alt tribunal. Els magistrats no han hagut ni de deliberar, perquè la llei indica que si el govern estatal recorre contra una norma autonòmica i en demana la suspensió, aquest tràmit es fa automàticament. Algunes fonts apuntaven que aquesta situació també es feia extensible a l'impost de dipòsits bancaris i a les taxes judicials.

A partir d'ara, l'alt tribunal té cinc mesos per resoldre el recurs de l'Estat i les al·legacions que presentaran les parts implicades –Homs ja va confirmar que ho faran–. Mentrestant la suspensió estarà vigent i un cop acabat aquest termini es decidirà si es prorroga o no.

Fonts de la conselleria de Salut van remarcar que es continuarà cobrant aquesta taxa fins que no es rebi la comunicació oficial del TC, que és imminent. Després es donarà l'ordre corresponent als farmacèutics.

Què en dirà Europa?

La Generalitat està convençuda que l'únic que busca l'Estat amb aquests moviments és ofegar les finances catalanes, perquè colla les comunitats amb un draconià límit de dèficit i alhora els va eliminant mecanismes per recaptar. “Un sabotatge”, com ho va definir en el seu moment el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

En aquest mateix sentit, Homs va ressaltar que aquest xoc d'interessos està provocat per una “gelosia incomprensible” de l'Estat per veure qui té competències en un àmbit o altre. I que el conflicte s'emmarca en una visió “partidista” que fa La Moncloa de la carta magna i en un intent de boicotejar tot el que es fa a Catalunya: “No fan ni deixen fer. Qualsevol cosa que fem és inconstitucional”, va ressaltar Homs, que va enumerar un seguit de casos concrets: els dipòsits bancaris, els aspectes educatius i de llengua, etcètera. I, a més, ara s'especula amb la possibilitat que s'impugni la declaració sobiranista que es vol aprovar en el ple de la setmana vinent.

El conseller també va fer una picada d'ullet a Europa perquè tinguin en compte aquest vet: “És una mesura per l'austeritat. Com ho explicaran a Europa?”, va preguntar.

La notícia va ser molt ben rebuda per l'executiu espanyol i tant la ministra de Sanitat com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, subratllaven que l'únic que ha fet el TC és fer complir la legalitat.

Aquesta posició contrasta amb la que va tenir el PP català l'any passat, que va donar el vistiplau, no un cop sinó dos, a l'euro per recepta. Primer, en l'aprovació de la llei de mesures fiscals que incloïa aquesta figura legal i d'altres com la taxa turística, i, més tard, quan va salvar CIU d'un front comú que havia fet l'oposició per eliminar l'euro sanitari.

LES FRASES

La suspensió de l'euro per recepta entra dins de la normalitat constitucional
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
És una mostra de la garantia d'igualtat en les prestacions farmacèutiques per a tots els espanyols
Ana Mato
MINISTRA DE SANITAT
Un dia declararan inconstitucional respirar en català. És que estan a punt de fer el ridícul més gran del segle, aquesta gent
L'Estat fa un ús malintencionat i abusiu de la idea del que és constitucional i del que no ho és
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Catalunya recorre contra les retallades de Wert

La llarga lletania de recursos i contrarecursos de la Generalitat contra l'Estat, i a l'inrevés, suma un altre cas. Es tracta del polèmic reial decret espanyol que preveu retallades en l'àmbit educatiu i que va impulsar el ministre José Ignacio Wert el mes d'abril. El govern recorrerà contra aquesta normativa al Tribunal Constitucional perquè manté que atempta contra les competències catalanes. Algunes de les iniciatives més controvertides d'aquest pla d'ajust són l'increment de la jornada lectiva dels mestres de primària o la substitució de professors únicament quan hagin transcorregut deu dies lectius des de la baixa. El Consell de Garanties ja es va pronunciar sobre la il·legalitat d'aquestes mesures. Mentrestant la normativa es va aplicant. I és que la llei no és igual per a tots. Quan l'Estat recorre a l'alt tribunal contra una norma autonòmica, aquesta se suspèn cautelarment si hi ha una petició explícita, però al revés això no passa. “Les condicions laborals les ha de fixar la Generalitat, i en un moment recentralitzador en què l'Estat podria voler recuperar aquestes competències procurarem que no sigui així”, va comentar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.