Política

Escòcia tindrà constitució escrita si s'independitza

La hipotètica carta magna garantiria el dret a una educació gratuïta i a una llar digna per als escocesos

Salmond sosté que Edimburg no haurà de sol·licitar l'adhesió de nou a la Unió Europea

El primer ministre d'Escòcia, el sobiranista Alex Salmond, es va comprometre ahir, en un discurs a Londres, a promoure una constitució escrita per a Escòcia en cas que el país assoleixi la independència del Regne Unit en el referèndum que tindrà lloc la tardor de l'any vinent.

La promesa de disposar d'una hipotètica constitució escrita xoca amb la tradició britànica, la democràcia més antiga del món, que no té una carta magna com a tal, i que basa la seva estructura legal en l'acumulació de lleis. A parer de Salmond, això està “desfasat”. En cas d'assolir la independència, “Escòcia serà una democràcia moderna i com a tal tindrà una constitució, en què es garantirà el dret dels escocesos a l'educació gratuïta i a l'accés a un habitatge digne”, va dir.

Al mateix temps, Salmond va assegurar que el document prohibiria la presència d'armament nuclear a tot el territori escocès. Actualment, la flota de submarins britànics dotats de caps atòmics té la seva base justament a Escòcia, situada a uns seixanta quilòmetres de Glasgow, la ciutat més poblada del país.

Traspàs del permís

La presència de Salmond a Londres va coincidir amb el debat que va tenir lloc ahir a la tarda a la Cambra dels Lords, en què es va aprovar la transferència de la secció 30 dels poders de Westminster al parlament d'Edimburg (Holyrood), mandat que faculta la cambra escocesa per a convocar un referèndum legal i vinculant per decidir sobre la independència d'Escòcia. El dia d'abans, el mateix tràmit legal l'havia sancionat la Cambra dels Comuns.

Amb el llum verd que han donat totes dues cases es fa efectiu així l'Acord d'Edimburg, que el 15 d'octubre van signar el primer ministre britànic, David Cameron, i l'homòleg escocès, Alex Salmond, i en el qual es comprometien a la celebració de la consulta, prevista per la tardor de l'any vinent.

A part de la promesa d'endegar una constitució escrita per a Escòcia en cas d'independència, Salmond va dedicar la jornada a Londres a combatre una de les idees clau que exhibeixen els unionistes, que una Escòcia independent hauria de negociar de nou la seva adhesió a la Unió Europea. “La negociació amb la Unió tindrà lloc després del referèndum constitucional, quan Escòcia encara serà part del Regne Unit mentre no s'acorda la data per fer efectiva la independència. Per tant, per definició, serà una negociació amb la Unió des de dins”, va explicar el primer ministre escocès. Salmond, doncs, no preveu en cap cas la possibilitat de derrota del sí, tot i que, a hores d'ara, totes les enquestes suggereixen el contrari.

LA FRASE

La negociació amb la UE serà després del referèndum, quan Escòcia encara serà part del Regne Unit
Alex Salmond
Primer ministre d'Escòcia

Sota pressió dels euroescèptics

Dos dies abans que David Cameron faci un esperat discurs a Amsterdam en què demanarà una renegociació dels termes d'adhesió del Regne Unit a la Unió Europea, un centenar llarg de diputats tories euroescèptics van publicar ahir un manifest en què exigeixen la repatriació de poders de Brussel·les a Londres. El grup, que s'autoanomena Fresh Start (Nou Inici), vol que Londres es mantingui dins de la UE, però a canvi de revisar els tractats que la hi vinculen. Els diputats euroescèptics voldrien recuperar competències sobre lleis relatives a l'ocupació i altres normes de caràcter social, així com garantir l'absoluta d'independència sobre les activitats de la City financera de Londres. Els darrers deu dies, tant partidaris com aferrissats detractors de la Unió han exhibit les seves cartes per pressionar el premier. Digui el que digui demà, Cameron corre el risc de no acontentar ningú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.