Política

L'Eurocambra fa costat a Mas-Colell sobre el dèficit

El Parlament Europeu aconsella a Rajoy que doni més marge a la Generalitat per reduir-lo

Aposta per suprimir ministeris sense competències en un informe aprovat per populars i socialistes

Catalunya ha trobat en l'Eurocambra un aliat en la seva lluita perquè el govern espanyol li doni més marge per reduir el dèficit i no escanyi les seves finances prohibint-li recaptar. El ple del Parlament Europeu va aprovar ahir un informe en què recomana a Mariano Rajoy que “l'esforç d'ajustament es reparteixi de forma justa entre les diferents administracions, tenint en compte els serveis que ofereixen” als ciutadans. En altres paraules: que Madrid comparteixi amb la Generalitat una part de la flexibilitat que Brussel·les li està donant per sanejar els comptes (de moment, un any de pròrroga que es podria allargar encara dos anys més). Els eurodiputats, a més, reivindiquen que les autonomies puguin recaptar i finançar-se amb els seus propis recursos, sense dependre de les transferències de l'Estat.

L'informe sobre finances públiques de l'eurodiputat italià Alfredo Pallone, del berlusconià Poble de la Llibertat, es va aprovar a mà alçada, perquè els principals grups de l'hemicicle, populars, socialistes, liberals i ecologistes, li donaven suport. Fins i tot el PP espanyol i el PSOE hi van votar a favor, sense adonar-se que el convergent Ramon Tremosa havia aconseguit introduir-hi algunes esmenes favorables a la Generalitat, amb la complicitat d'eurodiputats de la resta de països. La comissió d'Economia i Afers Monetaris ja havia aprovat l'informe el 6 de desembre, per 34 vots a favor, un en contra i quatre abstencions.

El conseller Mas-Colell podrà fer servir ara aquest suport, no vinculant, de l'Eurocambra per exigir a Madrid una revisió a l'alça de l'objectiu de dèficit per al 2013, del 0,7% del PIB a l'1,5%. I no només això: també el reforça davant el boicot espanyol a la recaptació de la Generalitat (euro per recepta, dipòsits bancaris o taxes judicials). I és que l'informe Pallone també alerta del “risc” que comporta que les autonomies no puguin recaptar i tenir recursos propis i “es financin principalment de les transferències del govern central”. És a dir, que el Parlament Europeu considera que l'actual sistema de finançament dificulta l'estabilitat pressupostària i que la despesa s'ajusti als ingressos.

L'Eurocambra fins i tot assenyala a Rajoy per on hauria de retallar, en comptes d'ofegar Catalunya. D'entrada, hauria de suprimir els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura, que han transferit totes les seves competències a les autonomies. “Aquests subsectors de govern, que encara existeixen sense poder ni tasca concreta, fan l'administració general més ineficient i malgastadora i s'haurien d'eliminar, com a part dels esforços de consolidació fiscal”, reclama l'informe.

I encara li dóna més idees per posar a ratlla els números vermells i esquivar el rescat: estalviar en Defensa, en comptes de posar la pistola al pit a Mas-Colell perquè tanqui sales d'operacions i escoles. “Fem una crida als estats membres que tenen problemes pressupostaris a prioritzar la consolidació fiscal reduint la despesa militar innecessària, com ara la compra d'equipaments militars nous i cars”, reclama l'informe Pallone. I també adverteix el govern espanyol que s'oblidi dels TGV sense passatgers, dels aeroports sense avions i de foradar els Pirineus per fer-hi passar el corredor ferroviari de mercaderies. L'Eurocambra aposta per “aplicar criteris de cost-benefici als projectes d'infraestructura que tenen un pes pressupostari significatiu”, per assegurar “la sostenibilitat de les finances públiques a mitjà
i llarg termini”.

El Parlament Europeu defensa el que ha defensat ERC en contra d'aquesta decisió
Oriol Junqueras
president d'ERC
Celebro que demani a l'Estat més marge de reducció de dèficit per a les comunitats autònomes
Josep A. Duran i Lleida
president del comitè de govern d'unió
Celebro els passos per entendre que cal que les regions siguin responsables de la seva pròpia fiscalitat
Ramon Tremosa
eurodiputat de CiU

Duran i Junqueras insten el govern espanyol a complir

Josep Antoni Duran i Lleida i Oriol Junqueras van fer una crida al govern espanyol perquè compleixi les recomanacions aprovades ahir al Parlament Europeu. L'apel·lació del president del comitè de govern d'Unió es va dirigir directament al president de l'executiu estatal, a qui va reclamar que “escolti la veu europea”. Al seu compte de Twitter, va apuntar: “Celebro que el Parlament Europeu demani al govern espanyol més marge de reducció de dèficit per a les comunitats autònomes.” Es va sumar a la petició el president d'ERC. En declaracions a ACN, Junqueras també va celebrar les recomanacions de l'Eurocambra. I les va aprofitar per censurar la política “arbitrària i injusta” de l'executiu estatal amb els territoris. “Posem bona part de les nostres esperances en aquesta racionalitat europea i haurem de seguir pressionant el govern espanyol”, va apuntar el líder dels republicans. “El Parlament Europeu avala les tesis que ha defensat ERC en contra d'aquesta decisió injusta”, hi va afegir Junqueras. Els consells del Parlament Europeu, segons el parer del republicà, són fruit de la feina que han fet el govern català, els eurodiputats i Catalunya en general per explicar el “maltractament sistemàtic” que rep l'economia catalana per part de l'Estat. El govern espanyol, segons Junqueras, ha aportat fins ara “molta irracionalitat i molt d'egoisme”, i ERC posa part de les seves esperances en el fet que escolti la “racionalitat europea”. “Haurem de seguir pressionant uns governs espanyols que fins ara es tapen les orelles i tanquen els ulls a la realitat i el seu cor a la necessitat d'ajudar a qui més pateix i qui més pot contribuir per sortir de la crisi”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.