Política

ICV vol un front comú pel dret a decidir a Madrid

Herrera ofereix a CiU i ERC tenir una sola veu al Congrés i al Senat

Anima a explorar el referèndum “per via legal”

La tribuna del Congrés de diputats és un faristol que permet interpel·lar tant el president espanyol com els seus ministres, i sovint una frase ocurrent o bé un estirabot permet comprar al diputat ras un minut de lluïment als telenotícies. Davant el litigi que s'albira pel dret del poble català a decidir, però, ICV promou precisament enterrar els lluïments en favor d'una sigla i fer un front comú al Congrés i al Senat de totes les forces catalanes a favor de l'autodeterminació.

De visita de treball a Madrid, on del 2004 al 2010 va ser portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera va fer una crida a CiU i ERC a no rivalitzar per presentar iniciatives unilaterals a la Carrera de San Jerónimo. “Discutim més sobre el què que sobre el com i el que és important per guanyar el procés és el com: no des de l'unilateralisme, sinó des del Parlament amb una sola veu”, sosté el líder ecosocialista.

L'oferta d'ICV arriba després de veure que CiU creava el seu Consell de Transició Nacional i que la federació i ERC definien l'esquelet de la declaració sobiranista, a la qual els ecosocialistes s'hi afegien a posteriori a canvi dels seus retocs. L'oferiment, però, topa amb el desigual pes parlamentari: CiU té 16 diputats al Congrés –i Josep Antoni Duran n'és el portaveu–, per tres d'ERC i tres d'ICV. Alhora, el PSC hi ocupa 14 dels 110 escons d'un PSOE que en l'últim comitè federal ja va advertir que no acceptarà “mai” el dret a decidir i que no tem indisciplines de vot. Al Senat, al seu torn, l'Entesa és la sigla comuna de PSC, ERC i ICV.

Assolida una sola veu que emani del Parlament, Herrera advoca perquè una comissió parlamentària obri una negociació amb el govern espanyol perquè el referèndum sobre la sobirania de Catalunya es pugui celebrar “per la via legal”.

Refer ponts federals

L'experiència d'un sexenni de parlamentarisme a Madrid –el segon mandat de José María Aznar amb la majoria absoluta del PP i el primer bienni del socialista Rodríguez Zapatero, en minoria– porten sovint el líder d'ICV, Joan Herrera, a la sornegueria de definir-se com a “federalista frustrat”. A la vista de la crua polarització amb què l'opinió pública i publicada estatal està assistint al debat català, no obstant això, el líder d'ICV ha reactivat els contactes amb les esquerres del quilòmetre zero per sondejar l'estat de les simpaties federals.

Dins la ronda de contactes discrets amb actors polítics i socials d'esquerres, Herrera s'ha entrevistat amb Ignacio Fernández Toxo (CCOO) i Cándido Méndez (UGT). La visita d'Herrera a Madrid arriba després que Cayo Lara (IU) elevés el to censurant “aquesta idea de bogeria d'intentar anar cap a un estat propi a Catalunya”. Tot i ser conscient del repte, però, la primera proposta d'ICV serà la reforma de la llei orgànica estatal que regula la celebració de referèndums.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.