Política

L'objectiu: sumar el PSC

CiU, ERC, ICV i la CUP negocien amb el PSC per sumar-lo a l'acord

Els socialistes encara es mostren contraris al text actual tot i eliminar les referències a l'estat propi

Enrere han quedat les quatre declaracions de sobirania que van presentar CiU i ERC, el PSC, ICV i la CUP per ser aprovades en el ple de dimecres que ve al Parlament. L'objectiu ara és aproximar posicions i trobar el màxim consens possible en un sol text. Amb Iniciativa i la CUP disposats a fer pinya, la pressió s'exerceix sobre els socialistes. La federació i els republicans fan mans i mànigues per intentar que els de Pere Navarro s'alineïn amb el bloc dels partidaris del dret a decidir o, almenys, s'abstinguin en la votació final. El PSC, però, continua mostrant recels a la declaració de CiU i ERC, tot i haver-se eliminat les referències a l'estat propi, i de moment manté el no, si bé valora positivament l'intent de cercar un acord ampli. Al llarg del dia d'ahir es van produir trobades informals a tres i dues bandes al Parlament per tal d'estirar el PSC cap a un text que, segons fonts de la direcció socialista, consideren massa dominat per la voluntat d'ERC.

Fonts dels socialistes no van voler entrar a detallar les diferències que els separan del text perquè “encara no és moment de parlar de continguts” i, segons altres fonts de la negociació, tampoc han aprofundit en el redactat amb CiU i ERC. “Estem al principi de les converses”, admetia un dirigent.

L'enèsim intent per ampliar la majoria absoluta de què ja disposa el text serà avui, tal com va avançar aquest diari. Se celebrarà una trobada a cinc, sense el PP, de nou a la cambra catalana. El període per presentar esmenes s'acaba dilluns al matí, però es podria prorrogar fins al mateix dimecres, el dia de la votació.

El PSC vol referèndum

El PSC, en el punt de mira, continua apostant perquè es negociï amb el govern espanyol una reforma constitucional que inclogui la celebració d'un referèndum legal i vinculant. ERC hi és contrària perquè, com no s'ha cansat de repetir el president republicà, Oriol Junqueras, “amb el govern espanyol no hi ha res a negociar”. Amb el PSOE manifestament oposat al dret a decidir, els socialistes catalans defensen que la consulta no es pot convertir en una “enquesta” sense efectes jurídics, assenyala un membre de la direcció.

L'acostament de posicions amb la resta de partits va despertar un cert optimisme entre els membres del govern. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va considerar possible un “acord notablement ampli” després d'admetre que les negociacions han fet “un tomb”. Homs, que va tenir paraules positives per als grups que han obert negociacions, es va mostrar especialment crític amb el PP. “Estan a punt d'intentar una cosa inaudita en la història del parlamentarisme: que no es puguin debatre les coses”, lamentava.

El PP i C's posen el fre

I és que el PP i Ciutadans van presentar un recurs a la mesa perquè reconsideri l'admissió a tràmit de les declaracions de sobirania presentades i no les inclogui en l'ordre del dia del ple. Ciutadans només deixa fora de la llista la del PSC. Totes dues formacions consideren que els documents són inconstitucionals i que el Parlament no pot entrar a debatre un àmbit que no és de la seva competència. Els membres de la mesa ja van sospesar els arguments dels dos partits ahir, però van decidir ajornar la decisió final fins a aquest matí, en espera d'escoltar abans la junta de portaveus. No es preveuen sorpreses: ja disposen d'un informe dels serveis jurídics de la cambra sobre la demanda interposada pels d'Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera que avalaria la tramitació. Així que aquest matí, tan bon punt s'acabi la junta de portaveus, la mesa es tornarà a reunir. Després, es veuran CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. Si la trobada no desencalla les negociacions amb els socialistes, segons fonts de l'hemicicle, els partits tindrien marge fins dimecres per consensuar un text únic que engreixi el bloc del sí a la consulta.

21-1-13
termini
per presentar esmenes a una declaració conjunta

L'ANC i l'AMI avalaran una declaració sense rebaixes

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) donaran suport a la declaració de sobirania que negocien CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP i que el Parlament debatrà en el proper ple sempre que expliciti que “el poble català és subjecte polític i jurídic plenament sobirà” per decidir el seu futur polític “sense ingerències externes”. En la presentació del manifest de les dues entitats, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, van advertir que tot i considerar molt important el fet d'assolir el màxim consens i sumar el PSC a l'acord, no avalaran que això se supediti a cap rebaixa en l'exigència sobiranista del text més enllà de la renúncia a les referències a l'estat propi ja acceptades per CiU i ERC. Forcadell i Vila, a més, van avançar que, pel que fa a la pregunta de la consulta, no n'acceptaran cap que no sigui sobre la independència i reclami una resposta afirmativa o negativa.

Les dues entitats convocaran concentracions en tots els municipis catalans el dia 23, coincidint amb el ple del Parlament en què s'ha d'aprovar la declaració. Aquell dia marcarà també el tret de sortida d'una campanya de conscienciació per ampliar “la majoria social” que l'ANC i l'AMI consideren que ja hi ha a favor de la independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.